Fifa-bossen Sepp Blatter. Foto: Steffen Schmidt/AP/TT
Fifa-bossen Sepp Blatter. Foto: Steffen Schmidt/AP/TT

VM-gate: FIFA-rapporten offentliggörs

Fick Ryssland och Qatar arrangera de två kommande VM-slutspelen i fotboll tack vare mutor? Frågan har gäckat den internationella fotbollen i flera år och nu väljer FIFA att offentliggöra den omdiskuterade rapporten där den amerikanska advokaten Michael Garcia utrett anklagelserna.

Michael Garcia avgick på torsdagen i protest mot hur FIFA hanterat hans rapport. FIFA publicerade för en tid sedan en sammanfattning av rapporten som slog fast att det inte finns skäl att tro att röstningsprocesserna påverkats av mutor eller annat otillåtet när Ryssland och Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022.

Garcia, som utredde frågan om mutor i ett och ett halvt år, beskrev igår FIFA:s sammanfattning av hans rapport som ”felaktig” och kritiserade även förbundet för att sakna ledarskap.

Utredningen kommer inte att publiceras direkt, först måste namn och annat tas bort för att skydda anonymiteten. Dessutom pågår utredningar mot tre enskilda ledamöter i exekutivkommittén som misstänks för oegentligheter och dom måste slutföras innan rapporten kan släppas till pressen. Enligt tidningen The Guardian välkomnades dagens besked av många, exempelvis vice-presidenten i FIFA Jim Boyce från Nordirland.

– Detta visar att FIFA just nu strävar mot öppenhet och ju förr vi kan gå vidare och prata om spelet fotboll som vi älskar, desto bättre.

Rapporten är på drygt 400 sidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".