Foto: Luis M. Alvarez / AP
Foto: Luis M. Alvarez / AP

Burakovsky till AHL- förbundet rasar

NHL-laget Washington hävdade att André Burakovsky var för viktig för att släppa honom till junior-VM i ishockey. Men på fredagen blev det klart att Washington skickar den 19-årige forwarden till farmarlaget Hershey Bears i AHL.

– Jag är förvånad och glad är jag inte direkt heller, säger svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till aftonbladet.se.

Burakovsky, som gjort 13 poäng på 26 NHL-matcher den här säsongen, tog silver med juniorkronorna i förra JVM och hade varit given i en svensk första- eller andrakedja i årets mästerskap som spelas i Montreal och Toronto i Kanada. Juniorlandslagets förbundskapten Rikard Grönborg tog ut Burakovsky i en preliminär trupp utifall Washington bestämde sig för att släppa honom.

Att Burakovsky nu skickas till AHL upprör det svenska förbundet och enligt Peter Forsberg är beslutet ett avtalsbrott.

– Vi har i vårt avtal med NHL att spelar man i AHL så ska man vara tillgänglig för JVM, säger Forsberg, som har mejlat både till NHL:s ledning och till Washington för att få en förklaring.

I fjolårets svenska silverlag var NHL-spelaren Filip Forsberg den stora stjärnan sedan Nashville tillåtit svensken att delta i junior-VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".