Brodecki och Vaxholm
Brodecki och Vaxholm. Foto: TT Kollage: SR

Utflyttade Stockholmstalangen Brodecki: ”Med facit i hand gjorde jag rätt val”

Adam Brodecki: ”Åkte på sjöarna och fastnade för sporten direkt”
2:39 min

Stockholms skärgård, vatten, måsar, små hamnar.... och hockeyspelare.

– Man åkte på sjöarna i Vaxholm när man var liten och fastnade för sporten direkt.

Rösten tillhör Adam Brodecki som kommer från Vaxholm och nu är i Kanada och spelar JVM-hockey. Från just samma lilla ö i Stockholms skärgård kommer Leon Bristedt som också är med i truppen. Brodecki och Bristedt har följts åt i karriären. Först inom stockholmshockeyn och så i juniorlandslagen. Men nu har båda lämnat huvudstan.

När Adam Brodecki skulle börja gymnasiet valde han att flytta norrut och Brynäs.

– Mina föräldrar är uppvuxna i Gävle så jag hade släkt där och så kände jag att om jag skulle spela i Djurgården till exempel så skulle jag få pendla två timmar varje dag i stället för att cykla fem minuter till hallen, så det kändes som att livet utanför hockeyn skulle bli lättare om jag valde att flytta. Och med facit i hand så känns det som att jag har gjort rätt val, säger han.

Stockholm har vunnit hälften av alla TV-pucktitlar under de 18 senaste åren. Turneringen där landets bästa 15-åringar möts.

Men på seniorsidan ser det sämre ut för Stockholmslagen. AIK och Södertälje kämpar i botten av Hockeyallsvenskan och Djurgården på undre halvan i SHL.

En av anledningarna är att många spelare lämnar Stockholm i junioråldern.

Och frågan är vad som skulle kunna få fler av talangerna som växer upp i 08-området att stanna i där. Här är Adam Brodeckis tips:

– Först och främst skicka upp fler juniorer i A-laget och visa att man vill satsa på sina juniorer och så mer individpassad träning, säger han.

19-årige Brodecki har slagit igenom ordentligt i årets SHL. Gjort 14 poäng och spelat i alla 30 matcher hittills.

– Jag har fått tagit en stor roll i Brynäs och verkligen tagit den när jag fått chansen så det känns jättebra, så jag hoppas de sköter sig där hemma när man är borta, säger han. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".