VÄXJÖ 2014-11-01 Växjös Jani Lajunen (tv) gör 4-0 bakom Brynäs målvakt Jonas Johansson i lördagens SHL-match i ishockey mellan Växjö Lakers och Brynäs IF i Vida Arena. Foto: Mikael Fritzon / TT
Foto: Mikael Fritzon / TT

JVM-målvaktens tuffa höstsäsong

JVM-målvakten Jonas Johansson om sin tunga höst
2:20 min

För ett knappt år sen fanns han med i JVM-truppen som underårig årtonåring. Han gjorde sen bra ifrån sig i SHL för sitt Brynäs i början på 2014. Men den här säsongen har hittills varit tung för Brynäsmålvakten Jonas Johansson.

Senaste nytt: Jonas Johansson missar JVM

– Jag hade hoppats att det skulle gå bättre förstås, säger Jonas Johansson till Radiosporten.

Efter JVM och några matchers SHL-spel valde Brynäs i somras att satsa på den 191 centimeter långe Jonas Johansson istället för sin legendariske SM-guldmålvakt Johan "Honken" Holmqvist. Klubben gav Jonas Johansson stort förtroende, men då satte hälsan stopp.

– Jag hade sjukdomsproblem i början, jag hade halsproblem som var återkommande. Det var lite kämpigt där ett tag. Men jag har komit tillbaka och det har gått bra på träningarna och så hoppas jag att JVM kan ge en liten boost. 

Jonas Johanssons statistik talar sitt tydliga språk. Förra säsongen under 3 mål insläppta i snitt per match i SHL och över 91 i räddningsprocent. Ett bra facit. Nu under hösten elva mål insläppta på knappt två matcher och knappt 85 i räddningsprocent. Ett svagt facit.

– Jag har spelat så gott jag har kunnat. Ibland går det, ibland går det inte. Jag vet att jag kan spela bättre än vad jag har gjort. Hoppas att det kommer fram, jag tror det.

Från att inför säsongen ha varit en given tilltänkt förstamålvakt under JVM är det inte lika självklart längre. Förbundskapten Rikard Grönborg har varit tydlig med att det skulle vara en öppen kamp om förstaspaden. Men Jonas Johansson själv tycker inte att han är en sämre målvakt nu än tidigare. Snarare tvärtom.

– Jag är en bättre målvakt nu. Bättre tränad och allting. Det gäller bara komma igång och fram det helt enkelt. Jag är redo.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".