Amerikansk fotboll
Amerikansk fotboll, arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Sverige går miste om VM nästa år

Förbundet om det inställda mästerskapet
2:10 min

Det var tänkt att nästa VM i amerikansk fotboll skulle ha avgjorts i Stockholm i juli nästa år. Nu har det internationella förbundet (Ifaf) tänkt om och fråntagit Sverige mästerskapet sedan den lokala organisationskommittén inte lyckats knyta till sig tillräckligt många sponsorer. 

"Tyvärr är den internationella ekonomiska situationen inte den bästa och för att rädda VM har Ifaf tagit beslutet att flytta arrangemanget till ett annat värdland", säger det internationella förbundets vice ordförande Roope Noronen i ett pressmeddelande.

Att Sverige inte längre står som värd för VM betyder att det svenska landslaget inte längre har en plats i världsmästerskapet.

– Det hade varit ett jättekliv att få arrangera ett VM i Sverige, säger Martin Söderberg, presstalesman i det svenska förbundet för amerikansk fotboll.

Är det helt rätt och rimligt att det internationella förbundet lyfter VM till något annat land?

– Ja det tycker jag, man har helt enkelt gjort en felbedömning, möjligheten att arrangera ett så stort evenemang i Sverige för en sport som än så länge är under utveckling, det är mycket bättre att arrangera det - åtminstone nu - i ett annat land, säger Martin Söderberg.

Lyssna på hela intervjun med Martin Söderberg i ljudklippet ovan.

Någon ny värdnation är ännu inte utsedd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".