Jörgen Jönsson om Tre Kronor
Jörgen Jönsson om Tre Kronor-spelarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor straffat av Finland

Jönsson om vilka spelare som stärkte sina VM-aktier
1:19 min

Tre Kronor avslutade Channel One Cup-ishockeyn med att förlora med 2-3 efter straffar mot Finland i Sotji. 

Linus Omark gjorde en ny assist i sin succéartade landslagscomeback - men blev syndabock i straffläggningen. 

Radiosportens expert Jörgen Jönsson tycker till om vilka spelare som stärkt eller försvagat sina chanser till VM-spel i Tjeckien i vår.

Jönsson tycker att kedjan med Linus Omark, Jimmie Ericsson och Oscar Möller varit klart bäst och är en tänkbar kedja i VM. 

– Sen tycker jag Erik Gustafsson och Staffan Kronwall visar sig vara stabila, de är med i VM-diskussionen, säger Jönsson.

Han har även gillat kedjan med André Petersson, Johan Ryno och Martin Thörnberg.

– De inledde turneringen bra, men idag var de fullkomligt osynliga.

Jönsson hade även velat se mer av Calle Ridderwall. 

Unge Andreas Johnson har imponerat på Jönsson, men blir ingen VM-spelare.

– Han får väl godkänt, han tar för sig skapar lägen. Men det fattas fortfarande en dimension för att prata VM, men han har framtiden för sig, säger Jönsson.

Både 1-1 och 2-2 - i den andra perioden - kom i powerplay tack vare nämnda kvartett. Möller pangade in det första, framspelad av Hersley och Ericsson, och Ericsson det andra på retur, assisterad av Hersley och Omark.

Omark hade ett stolpskott i powerplay i slutet av ordinarie tid, men blev i stället blev enda spelare att missa straff efter en mållös förlängning.

Hersley (3+2), Ericsson (2+3) och Omark (0+5) slutade samtliga på fem poäng, flest av alla i turneringen.

Finland snuvade därmed Sverige på andraplatsen i Channel One Cup.

Redan på lördagen var hemmanationen Ryssland klar som turneringssegrare efter två segrar. Ryssland vann även söndagens avslutande möte med Tjeckien med 3-2 - och fick åtminstone en liten upprättelse efter OS-debaclet i Sotji i februari när det blev nederlag i kvartsfinalen mot Finland.

Euro Hockey Tour går vidare 2015. Härnäst för svensk del väntar dubbelmöte med Finland 6 februari i Västerås och 8 februari i Stockholm.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".