20141221 Sverige jublar efter att ha tagit EM-brons. Foto: Tibor Illyes/AP Photo
Foto: Tibor Illyes/AP Photo

Sverige hyllas för EM-bronset

"Sverige är tillbaka i världstoppen"
0:41 min

Tidningarnas handbollskrönikörer rosar det svenska laget efter EM-medaljen.

EM slutade med brons.

Då blir det svenska damlandslaget i handboll hyllat av krönikörerna.

Expressens Malin Jonson skriver att "Sverige är tillbaka i världstoppen" efter den tunga perioden som följde den första mästerskapsmedaljen, silvret i EM 2010:

"I fredags hade det gått exakt ett år sedan Torbjörn Klingvall avgick som förbundskapten. Det var den sista bocken på den trestegsraket som följt den sagolika vintern 2010. Missnöjet i VM 2011, fiaskot i OS 2012 och till sist hoten om bojkott som fick förbundskaptenen att avgå 2013. Ett landslag som efter EM-silvret 2010 och generationsväxlingen som följde efter OS sett inifrån hur potentialen i laget förlorat år på år utan att hitta ut."

Jonson hyllar den nya förbundskaptensduon Helle Thomsen och Thomas Sivertsson, men lyfter fram hela den svenska truppen som gjorde "det största jobbet". Isabelle Gulldén, som blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare och vann skytteligan, får dock extra lovord:

" Jag hoppas att du njöt i natt, Bella, för det här var din natt efter ditt mästerskap."

Aftonbladets Johan Flinck blickar mot nästa EM, som Sverige arrangerar 2016.

"Jag kan inte se det här landslaget rasa ner en nivå som man minst gjorde efter EM 2010 då också flera spelare hade nått sin peak. Det mesta tyder på att det här laget snarare kommer att bli bättre."

"Det här laget har haft två år tillsammans så på många sätt är man nu halvvägs för det här lagbygget ska vara helt färdigt om två år, lagom till hemma-EM och finalen i Scandinavium."

En nyckel till att det ska kunna bli svenskt guld om två år är åldern på svenska nyckelspelare, menar Flinck.

"Isabelle Gulldén spelade sitt första OS för sex år sedan och Sabina Jacobsen vann skytteligan i elitserien för åtta år sedan.

(..) Och de är bara 25 år. Det är Jenny Alm också."

Göteborgs-Postens Eric Hilmersson fokuserar på svensk handbolls stora dominant - Sävehof från Partille, där flera av landslagets nyckelspelare har spelat eller fortfarande spelar. Bland andra målvakten Johanna Bundsen som klev fram efter att både hon och kollegan Filippa Idéhn fått kritik under turneringen.

"Isabelle Gulldén gjorde flest svenska mål i går, igen. Ida Odén gjorde näst flest. Och Bundsen avgjorde hela matchen. Sävehof, Sävehof och Sävehof. Fantastiskt."

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".