Foto: TT Collage: Radiosporten
Foto: TT Collage: Radiosporten

Årets bästa matcher: ”Omöjligt att inte ha med Tysklands bedrift”

LYSSNA: Howards räddning mot Belgien
0:21 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har gått igenom fotbollsåret 2014 och utsett årets bästa matcher. Inte helt oväntat finns en hel del godbitar från sommarens VM-slutspel i Brasiliens med.

Damer:

Tyresö-Wolfsburg: 3-4, Champions League-final

Tyresö var bara en månad från att gå i graven och bittra spelare letade nya klubbar, ändå lyckades man ge regerande mästarna Wolfsburg en rejäl fight om Cham Inpions League-titeln. Tyresö dominerade i första halvleken men tyskorna kom tillbaka och var starkare mot slutet i en lika svängig som välspelad match.

USA-Danmark: 3-5, Algarve Cup
I avsaknad av stora mästerskap 2014 var Algarve Cup av extra dignitet. Turneringens mest underhållande match var Danmarks jätteknall när man chockade USA med sitt snabba passningsspel och otroliga effektivitet.

Brasilien-USA: 3-2, Träningsmatch
Brasilien, för många ett frågetecken inför VM, visade klassen när man i sin träningsturnering på hemmaplan i december besegrade ett helt ordinarie USA i en väldigt bra fotbollsmatch. Stora hjälten, som så ofta förr, Marta med sina tre mål.


Herrar:

Brasilien-Tyskland: 1-7, VM
Omöjligt att inte ha med denna redan så klassiska match på listan. Visst, man kan hävda att Brasilien föll igenom, med det tar inte bort något från Tysklands historiskt bra bedrift. Fotbollshistoria skrevs i Belo Horisonte.

Real Madrid-Barcelona: 3-4, La Liga
Inget av lagen vann visserligen ligan, men den europeiska klubblagsfotbollens häftigaste match bjöd de två giganterna på i mars när båda verkligen bjöd upp och spelade en otrolig offensiv fotboll. Med sämre försvarare på planen hade det blivit ännu fler mål.

Belgien-USA: 2-1 e. förl, VM 
I det mest underhållande VM på väldigt länge fans det många godbitar att välja bland matcherna. En som är kvar på min näthinna är den mellan USA och Belgien i åttondelsfinal, där de sistnämnde hela tiden dominerade men amerikanerna med stor vilja och fantastiskt målvaktsspel från Tim Howard kämpade sig kvar i matchen. Till slut vann Belgien i förlängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".