Foto: TT Collage: Radiosporten
Foto: TT CKollage: Radiosporten

Årets bästa spelare: ”Han har revolutionerat målvaktens roll”

Porträtt av tysklands målvakt Neuer: "Mannen som ska föra Tyskland till guld"
3:13 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har gått igenom fotbollsåret 2014 och utsett årets bästa spelare. På sin lista har han med samtliga sex kandidater till att vinna Fifa Ballon d'Or.

Damer:

Nadine Kessler, Wolfsburg och Tyskland
Wolfsburg är Europas bästa klubblag och lagets överlägset viktigaste spelare är Nadine Kessler. Kombinerar teknik och kreativitet med aggressivitet och styrka. Dessutom en väldigt bra målskytt från sin mittfältsposition.

Marta, Rosengård och Brasilien
Har en högstanivå som ingen annan spelare i världen är i närheten av. När hon verkligen tänder till, likt i vårens Champions League-final, är hon närmast ostoppbar.

Abby Wambach, Western New York Flash och USA
34 år gammal tycker man att snart borde åldern ta ut sin rätt för Abby Wambach, men efter att ha sett henne både i Algarve Cup och i USA:s träningsmatcher under hösten är jag beredd att påstå att hon är bättre än någonsin.


Herrar:

Cristiano Ronaldo, Real Madrid och Portugal
Den störste målskytten i klubblaget som vann både Champions League och VM för klubblag. På toppen av sin karriär.

Manuel Neuer, Bayern München och Tyskland
I ett VM där väldigt många målvakter gjorde stora insatser var ändå världsmästaren Neuer i världsklass. Har helt revolutionerat målvaktens roll i fotbollen.

Lionel Messi, Barcelona och Argentina
Inte hans bästa år någonsin, då blev han ändå till VM:s bäste spelare och var i final. Säger lite om vilken nivå Messi befinner sig på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".