2013 Kusken Örjan Kihlström med Maharajah vann finalen i Olympiatravet på Åby på lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Kusken Örjan Kihlström med Maharajah vann finalen i Olympiatravet på Åby på lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Kihlström vinnare i Paris

Förra vintern vann Örjan Kihlström Prix d'Amerique med Maharajah. 

Om en månad kan Kihlström vinna det franska storloppet med Solvato - som imponerade på söndagen i en säker seger i Prix de Bourgogne på Vincennes. 

Örjan Kihlström hade svårast möjliga utgångsläge med nummer 17 i andra startled. Hans taktik var att köra ett rätt så lugnt lopp med tanke på framtida utmaningar, men på några tiondelar av en sekund ändrades taktiken.

– Jag ville ändå ge Solvato chansen men det fick inte kosta för mycket. Nu fick vi en fin rygg under den sista kilometern och när det gick så sakta kom vi fram tidigt i tätkänning. I sista sväng kändes han bra och det blev rätt så säkert. En härlig häst som har allt, sade Örjan Kihlström till TT.

Vinnartiden blev rätt så beskedliga 1.12,4 och förstapriset cirka en halv miljon kronor. För Örjan Kihlström var det första segern i Prix de Bourgogne.

I och med segern har Solvato samlat ihop poäng för att komma med i Prix d'Amerique som körs den 25 januari. Tränaren Veijo Heiskanen såg det franska loppet som direktsändes på tv på Örebrotravet där han tävlade i V75.

– Jag är otroligt nöjd och glad. Nu är hästen klar för Prix d'Amerique och det känns väldigt roligt. Solvato har ju tävlat mot de bästa i sommar och klarat sig bra och jag hade känsla för att han skulle räcka i Frankrike också. Men det var ett frågetecken för hur han skulle klara uppförsbacken och starten men där är Örjan enorm, dessutom har han respekt med sig. Jag står gärna vid sidan om och njuter i stället, sade Heiskanen.

–Jag kommer att åka ner till Paris nästa helg igen för att köra ett träningsjobb. Sen blir det Prix Tenor de Baune den 11 januari och så hoppas jag att vi ska hästen i toppform till Prix d'Amerique.

Ready Cash, som vunnit loppet tre gånger tidigare och Prix d'Amerique vid två tillfällen, gjorde andra loppet efter sin comeback. Hemmastjärnan spelades till favorit men galopperade i ledningen 150 meter från mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".