Tomas Peterson, idrottsforskare Malmö högskolan. Collage: Radiosporten.
Tomas Peterson, idrottsforskare Malmö högskolan. Collage: Radiosporten.

Forskare: Miljarder slösas på barnidrott

Bänkade barn: Idrottsforskaren Tomas Petersons kritik
2:28 min

Idrottsforskare riktar skarp kritik mot idrottsrörelsen och Riksidrottsförbundet för missbruk och slöseri med skattepengar.

Varje år går närmare sju miljarder skattekronor till barn- och ungdomsidrott.

Pengar som enligt idrottsforskaren Tomas Peterson missbrukas eftersom den satsning som sker på barn både slår ut de som anses vara sämre och inte heller leder till vad som är målet - fler och bättre elitidrottare.

– Den verksamhet som bedrivs, tyvärr i många föreningar, är kontraproduktiv mot de mål som samhället ställer upp för att ge pengarna, säger Tomas Peterson, idrottsforskare vid Malmö högskola.

Varje år läggs flera miljarder av våra skattepengar på idrottsrörelsen eftersom regeringen anser att idrott är samhällsnyttig. Pengarna betalas ut med flera mål, bland annat ska idrott öka folkhälsan och vi ska också se till att det här i Sverige skapas internationellt konkurrenskraftiga idrottare.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Jag siktar på att bli bäst i Europa och sen bättre än det.

En av dom som tidigt pekades ut som bra på sin sport är 15-åriga elitbordtennisspelaren från Åsa Filippa Bergand. Hon började med pingis när hon var nio, vid elva elitsatsade hon, nu tränar hon minst 25 timmar i veckan och spelar i elitserien.

– Runt om i världen finns det barn som kämpar hundra procent varje dag från att de är sex år eller ännu yngre. Så man får inte slösa på tiden om man vill bli bra.

Sveriges Radio har granskat den svenska idrottsrörelsen för att ta reda på varför så många väljer att lämna sin förening och sin idrott. Vi har träffat och pratat med idrottens utövare, avhoppare och förbundsrepresentanter för att skapa oss en helhetsbild av problemet. Det målas upp en bild av ett idrotts-Sverige som varit för tävlingsinriktat de senaste åren. I dag är det färre barn- och ungdomar som idrottar föreningslett än för tio år sedan.

Tränaren Mikael Talinsson säger att det finns flera orsaker till att hon är bra, men framförallt handlar det om att hon satsade i tidig ålder.

– Jämför vi oss med övriga världen och övriga Europa så börjar de tidigt. Den bästa inlärningsperioden är mellan åtta och tolvårs ålder, så när det gäller pingis så måste man börja tidigt. 

Men Tomas Peterson idrottsforskare vid Malmö Högskola har kommit fram till att satsningar på barn inte alls genererar fler bättre svenska idrottare.

– Det är oerhört sällsynt att du i din förening hittar någon som kommer att bli världsmästare i din idrott. Största sannolikheten är aldrig.

Mellan 2004 och 2013 minskade antalet deltagartillfällen bland barn och unga i idrottsörelsens regi med en tiondel. Och enligt Riksidrottsförbundet handlar det bland annat om att föreningar haft ett fyrkantigt system där fokus på vinst varit för stort vilket i sin tur lett till att barn mer eller mindre utesluts.

– Det handlar om att gå upp i serier, försöka ta ut det bästa laget, att alla ska vinna. Jag tror att det har varit alldeles för mycket fokus kring det. Vilket gör att det blir unga tjejer och killar som får sitta på bänken eftersom man så gärna vill vinna. Då handlar det om att förändra kulturen hos tränare och förbund med regler och sådana saker. Men också föräldrar i det här fallet att inse att det finns andra värden för barn och ungdomar, framförallt på barnsidan, att få vara med inom idrotten. För det är en fantastisk grej, säger Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet.

Tomas Peterson anser att det tillsammans med det han kallar den olönsamma jakten på talanger helt enkelt motverkar idrottsrörelsens skattemiljarders syfte.

– Min uppfattning är den att det finns alldeles för många föreningar som har en verksamhet som strider mot alla mål som är uppsatta för de stöd som de har fått.

Hur gör vi något åt det?
– Tar ifrån dem pengarna.

Lyssna i klippet ovan.


Vill ni höra av er angående vår granskning Bänkade barn?
Mejla oss här eller använd #bänkad i sociala medier.

Mer om Bänkade barn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".