Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Claudio Breciani / TT
Foto: Claudio Breciani / TT

Svensk Innebandy vill se mer politik inom idrotten

Bänkade barn: Göran Harnesk om att idrotten bör granskas
2:28 min

Hårdare krav på idrottsrörelsen och mer politik i idrotten - det kräver Svensk Innebandy.

Sveriges Radio har under onsdagen rapporterat om att föreningars jakt på vinst och satsningar på talanger bland barn leder till färre idrottande barn och unga. Nu kräver generalsekreteraren för Svensk Innebandy Göran Harnesk ett tydligare mål för idrottsrörelsen.

– Jag tror att det är dags att vi ser att satsade pengar är väl använda pengar, säger Göran Harnesk, generalsekreterare Svensk innebandy.

Runt sju, åtta miljarder skattekronor når varje år idrottsrörelsens barn och ungdomar.

Idrottsrörelsen, alltså idrottsverksamhet i föreningsform, är så att säga självständig och föreningarna ska med hjälp av sina förbund och riksidrottsförbundet själva se till att de når upp till de mål som samhället ställer på dem för att ge pengar. Kontentan är att idrott anses vara samhällsnyttig.

– Det som är tjusningen med svensk idrott är att det är en folkrörelse. Vi föräldrar är ledare för våra barn i deras verksamheter och vi skapar utifrån en bra bred tanke, men sen börjar kanske tränarna och ledarnas behov att vinna och bli världsmästare medan de är tränare och ledare att ta över.

– Tränar jag så gymmar jag. Jag tycker inte om lagsporter.

På ett gym i Söderhamn värmer Johan Söderberg upp med cykling.

Varför har du fastnat för gym och slutat med lagsporter?

– När jag höll på med fotboll så var det de bästa som fick spela, inte de mindre bra. När man gymmar så är det ingen som tävlar med dig, säger

När Sveriges Radio pratar med idrottsrörelsens deltagare och avhoppare upprepar sig historien om uteslutning, om bänkning och om toppning bland barn. Det finns exempel på föreningar som låter åttaåringar provspela för att få vara med i laget, om sexåringar som får höra att dom inte duger och om nioåringar som delas upp i sämst, bättre och bäst på träningar. Inte alls i linje med det samhälleliga ansvar idrottsrörelsen har anser generalsekreteraren för svenska innebandyförbundet Göran Harnesk. Han vill att idrottsrörelsen synas och styrs.

– Jag tror att riksidrottsförbundet behöver se över behovet att vara självständig och utan insyn. Jag tror att förbundet inklusive innebandyn behöver titta på hur vi ska tillföra något och vara en aktör i det svenska samhället. Den diskussionen måste RF ta tillsammans med kommuner, landsting och riksdagen, med icke idrottspolitiker, säger Göran Harnesk.

Lyssna i klippet ovan.


Vill ni höra av er angående vår granskning Bänkade barn?
Mejla oss här eller använd #bänkad i sociala medier.

Mer om Bänkade barn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".