Collage RF-märke och Karin Mattsson Weijber. Foto: TT, collage SR
Foto: TT, collage SR

De stora sporterna saknar kandidat

Valberedningens Hans Hellquist om valet av Riksidrottsförbundets nästa ordf
2:30 min

De fem kandidaterna till att bli Riksidrottsförbundets nästa ordförande saknar stöd från de största sporterna, som har flest röster och som avgjorde den senaste striden om ordförandeklubban.

När nuvarande ordföranden Karin Mattson Weijber valdes hade hon stöd av de stora förbunden. Motkandidaten Lars Liljegrens röster räckte inte till, trots stöd från fler men mindre förbund.

Den här gången är det bara innebandyförbundet av de stora sporterna som har en kandidat: Tomas Eriksson, president för internationella innebandyförbundet.

Friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är en av kandidaterna, men har ännu inte stöd av sitt eget förbund. Bara skidskytteförbundet stöttar Björn Eriksson hittills. Friidrotten kommer att ta ett beslut senare.

Valberedningens ordförande Hans Hellquist säger att storförbunden ännu inte tagit ställning.

– Nej, de har avvaktat och har ingen egen kandidat. Men jag räknar med att de kommer att ställa sig bakom något av de namn som finns, säger han till Radiosporten.

Åter en gång är det Lars Liljegren som, hittills, har flest förbund på sin sida. Men rösterna från taekwondo, bågskytte, mångkamp, fäktning och varpa räcker inte långt.

Valberedningens vice ordförande Bettan Andersson tycker det är tråkigt att alla kandidater är män.

– Det hade varit önskvärt om det också varit kvinnor föreslagna. Nu har inte våra specialförbund föreslagit det, så då kan man ju bolla frågan tillbaka till dem, säger hon till Radiosporten.

Kandidaterna:

Håkan Lehman: nominerad av Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Bilsportförbundet och Flygsportförbundet.
Lars Liljegren: nominerad av Taekwondoförbundet, Bågskytteförbundet, Mångkampsförbundet, Fäktförbundet och Varpaförbundet
Tommy Ohlström: nominerad av Korpen
Tomas Eriksson: Nominerad av Innebandyförbundet
Björn Eriksson: Nominerad av Skidskytteförbundet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".