Calle Halfvarsson i Lillehammer. Foto: Ulf Palm/TT
Arkivbild: Calle Halfvarsson. Foto: Ulf Palm/TT
Tour de Ski

Halfvarsson snabbaste svensk i sprintkvalet

Calle Halfvarsson ligger bäst till av svenskarna i sammandraget i Tour de Ski och var också snabbaste svensk i tisdagens tidskval i fristilssprinten i Val Müstair, Schweiz.

Halfvarsson hade tredje bästa tid, 2,29 sekunder bakom norske ettan Petter Northug, som leder totalt. Österrikaren Bernhard Tritscher var sju hundradelar snabbare än Halfvarsson.

Emil Jönsson åkte också starkt och fick sjunde tid. Av svenskarna gick även Simon Andersson vidare med 22:a tid.

Sämre gick det för Marcus Hellner, som inte var bland det 30 som gick till finalomgångarna. Ett bakslag för Hellner, som därmed tappar sekunder i sammandraget. I sprinttävlingen finns många bonussekunder att hämta, segraren får hela 60 bonussekunder. Daniel Richardsson, Martin Johansson och Anders Svanebo gick inte heller vidare.

På damsidan gick Stina Nilsson (15:e), Anna Haag (27:a) och Emma Wikén (28:a) vidare. Stina Nilsson var nästan 11 sekunder efter ledande Marit Bjørgen. Norskan leder Tour de Ski och hade lagkamraterna Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng närmast bakom sig.

Maria Rydqvist, Maria Gräfnings, Helene Söderlund och Sara Lindborg (efter fall) slogs ut.

Sprinten är den tredje deltävlingen av sju i Tour de Ski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".