Northug slog Halfvarsson
Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug spurtade ifrån Halfvarsson

Petter Northug: "Calle vinner inte – alla vet att Johnsrud Sundby vinner"
0:28 min

Den norske skidstjärnan Petter Northug vann torsdagens jaktstartslopp i Tour de Ski. Han var snabbast i spurten och vann före Calle Halfvarsson, sin norske kollega Martin Johnsrud Sundby och ryssen Jevgenij Belov i 25-kilometersloppet i Toblach, Italien. 

Northug gick ut som ledare i jaktstartsloppet. Halfvarsson var 13 sekunder efter Northug men var snart i kapp tättrion. Kvartetten drygade sedan ut ledningen till det övriga fältet till ungefär två minuter och körde sedan tillsammans ända in på skidstadion i Toblach. Där skaffade sig Northug en tätposition före Halfvarsson nerför den sista backen och på upploppet var det aldrig något snack om vem som skulle vinna.

– Jag fick ödsla mycket energi i början för att gå ikapp. Sedan var jag på tok för trött och trodde inte jag skulle orka hänga med efter två varv. Men jag tuggar på och biter i till mål, men Petter var lite starkare, säger Halfvarsson till Radiosporten.

Petter Northug var aldrig uppe och drog i täten. Calle Halfvarsson nöjde sig med att vara uppe och dra en gång under loppet.

– Det är Johnsrud Sundby och Belov som gör det stora jobbet, men samtidigt är det de två som är de åkstarka åkarna i dag, säger Halfvarsson som nu ligger totaltvåa i touren, sju sekunder bakom Northug.

– Det ser bra ut, det är ganska långt ned till dem bakom oss fyra. Så touren står mellan oss.

Förbundskapten Rikard Grip är nöjd med att Halfvarsson körde lugnt där framme.

– Vi gav direktiv till honom att inte dra i onödan. Det känns bra att Calle är med där framme, säger Grip till Radiosporten.

Petter Northug om segern i dag.

– Det var ett tufft lopp, det gick fort på andra, tredje och delvis femte varvet. Vi ökade luckan till dem där bak. Jag hade det jobbigt att hänga med, säger Northug till Radiosporten.

Halfvarsson vinner på söndag?

– Jag tror det blir Johnsrud Sundby, det tror vi alla. Han vet att han har det här i sig. Så får Calle pröva något lurigt, säger Northug.

Tour de Ski fortsätter i Val di Fiemme på lördag, då med ett masstartslopp i klassisk stil.

Där kommer det delas ut bonussekunder under loppet.

Ställningen då inför lördagens etapp i Tour de Ski är följande:
1. Petter Northug 
2. Calle Halfvarsson +7,0
3. Martin Johnsrud Sundby + 12,2
4. Jevgenij Belov +17,4
5. Niklas Dyrhaug +2.00,9
6. Alex Harvey +2,01.0
7. Dario Cologna +2.01,4
8. Aleksej Poltoranin + 2.04,1
9. Daniel Richardsson +2.06,0
Övriga ligger långt bakom. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".