Calle Halfvarsson
Calle Halfvarsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vårvärme väntas i Tour de ski: ”De har koll på läget”

Landslagets vallachef Urban Nilsson
0:42 min

I helgen avgörs Tour de ski. I morgon handlar det om masstart i italienska val di Fiemme för både herrar och damer. Enligt väderrapporterna väntas rena vårvädret med temperaturer på över tio grader.

Men det varma vädret och eventuellt regn är inget som oroar längdlandslagets vallachef Urban Nilsson. Han vet redan nu har man ska göra.

– Det kan komma lite regn tidigit i morgon. Men under tävlingarna ska det vara uppehåll och tio-tolv plusgrader.

Hur agerar man då?

– Det är ingen skillnad om det tio plus eller tio minus. Vi gör samma procedur. Vi testar olika toppningar. Är det plusgrader blir det åt klisterhållet.

Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren är nöjd med vad hör.

– Som det känns har de ju bra koll på läget. Det är ju samma temperatur som på VM (2013) och då hade de ju koll. Det är nästan det bästa tänkbara, att det skulle vara extremt varmt. Då behöver man nämligen inte mixtra något med vallningen, då är det rent klister som gäller, säger han.

Det varma vädret har däremot gjort norrmännen oroliga inför morgondagens tävlingar. Värmen under OS ställde till det rejält för det norska vallateamet. En erfarenhet man säger sig ha tagit lärdom av.

– Vi har ju Sotji färskt i minnet och varmt väder kan ge problem ibland. Det kan ge utslag på skidorna, säger landslagstränaren Trond Nystad till NRK.

Calle Halfvarsson ligger bäst till av alla svenskar inför morgondagen, han är tvåa i sammandraget. Taktiken inför lördagens klassiska lopp i Tour de Ski är given - att inte tappa sekunder till toppkonkurrenterna inför söndagens avslutande bergsklättring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".