Skellefteå jubel, vita tröjor, Foto: TT
Foto: TT
Linköping-Skellefteå 1-4

Skellefteå starkast i toppmötet: ”Man blir tårögd”

Skellefteås tränare Hans Wallson: ”Han är beredd att offra livet”
2:21 min

Linköping har vunnit sex av de sju senaste bortamatcherna - men på hemmaplan har man nu fått stryk fyra av de fem senaste. Skellefteå vann toppmötet med 4-1 och har nu 14 poängs försprång till tabelltvåan HV71. Skellefteå har varit ett stort spöke för Linköping i SHL-ishockeyn de senaste åren.

Radiosportens reporter Paul Zyra tar ut lagens lirare:
Linköping: Jakob Mcflikier
Skellefteå: Erik Hanses 

Men innan lördagens toppmöte hade faktiskt östgötarna vunnit två av tre inbördes matcher den här säsongen. Dessutom startade LHC i flygande fart, satte läckert ledningsmålet genom frie Jacob Micflikier och hade bud att öka på målskörden.

Men gästernas målvakt Erik Hanses radade upp vassa räddningar och bäddade för en vändning.

På bara 25 sekunder hade Skellefteå vänt 0-1 till 2-1 efter att Janne Pesonen och Rob Schremp nätat.

Det sistnämnda pangskottet och även 3-1 (Oskar Sundqvist) kom till med en man mer på isen för ett supereffektivt bortalag.

– Jag tycker moralen vi har i laget är helt enorm. Vi har kille i dag, Sebastian Olsson född 97 som går ner och täcker ett skott på halvdistans och han är beredd att offra livet. Det skickar sådana enorma signaler att man blir tårögd, säger Skellefteåtränaren Hans Wallson till Radiosporten.

I mittakten missade Micflikier ett friläge och Linköping visade fortsatt ineffektivet.

– Vi börjar matchen väldigt bra men drar på oss en utvisning och tappar momentum i matchen. Boxplay brukar vara bra men vi släpper två i dag och det räcker inte hela vägen, säger Jonas Junland i Linköping. 

Något man inte lyckades med. Skellefteå agerade väldigt stabilt, var starkt och hade bra kontroll på de flesta händelserna. Efter en grov tavla av Linköpings målvakt Marcus Högberg kunde Martin Lundberg peta in helt avgörande 1-4.


Linköping-Skellefteå AIK 1-4(1-3, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (3.51) Jacob Micflikier, 1-1 (13.14) Janne Pesonen (Martin Lundberg, Niclas Burström), 1-2 (13.39) Rob Schremp (Tim Heed, Erik Forssell) spel fem mot fyra, 1-3 (19.06) Oskar Sundqvist (Andrew Calof, Pär Lindholm) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-4 (13.53) Martin Lundberg (Janne Pesonen, Patrik Zackrisson).

Skott: 26-22 (9-7, 10-6, 7-9).
Utv, Linköping: 2x2. Skellefteå AIK: 2x2.
Domare: Marcus Linde, Kungälv och Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.
Publik: 6 484.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".