Participants start behind snow covered trees during the women's 4x6 kilometers relay race at the Biathlon World Cup in Oberhof, central Germany, Wednesday, Jan. 7, 2015. Czech Republic won the competition. AP Photo/Jens Meyer
AP Photo/Jens Meyer

Flera skidskyttar ska avslöjas för dopning

Björn Ferry: "Har fått vänja oss med att det mest är ryssar som åker fast..."
1:33 min

Skidskyttevärlden är på väg att skakas av flera nya dopningsfall. Enligt NRK har det internationella skidskytteförbundet utvecklat nya testmetoder som gör det möjligt att hitta nya positiva dopningsprov.

– Vi har positiva prov och det handlar om idrottare från flera nationer, säger IBU:s ordförande Anders Besseberg.

Nästa vecka ska Internationella skidskytteförbundet släppa ett pressmeddelande där flera fuskare avslöjas. Avslöjanden kommer sedan förbundet hittat en ny teknik att köra gamla tester på nytt. 

– Jag kan inte gå in på detaljer om detta nu. Men vi har positiva prover och det handlar om idrottare från flera nationer, säger IBU:s ordförande Anders Besseberg till norska NRK. 

Under OS åkte Sachenbacher-Stehle fast för doping. Tyskan har stängts av i två år sedan hennes prov innehöll den stimulerande substansen Methhylhexanamin. Tidigare under 2014 lämnade en rysk och en litauisk åkare positiva dopningsprov och under hösten åkte även lettländaren Edgar Piksons dit.  

SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry tror inte att det kommer röra sig om några svenska åkare när IBU kommer med sitt avslöjande nästa vecka. Enligt Ferry är det bra att gamla tester har sparats för att kunna köras igen. 

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det var så, det tror jag inte. Vi har fått vänja oss vid att det mest är ryssar som åker fast, säger den före detta skidskyttestjärnan Björn Ferry till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".