2014, Zalar om Bouafif. Foto: TT
Zalar om dopade Bouafif. Foto: TT Nyhetsbyrån

Zalar om Bouafifs förklaring: ”Ska man skratta eller gråta”

Hör Miro Zalar om Adil Bouafifs ursäkter
5:16 min

Adil  Bouafif säger i en intervju i Expressen att han är oskyldig till dopning och inte avsiktligt har dopat sig, men erkänner att han ätit kosttillskott och dessutom vitaminer han fått av en läkare i Marocko.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, suckar Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

Långdistanslöparen Adil Bouafif från Hässelby har fått sitt b-prov analyserat och även det visar förhöjt blodvärde precis som a-provet gjorde.

Bouafif säger i en intervju i Expressen att han är oskyldig och inte avsiktligt hart dopat sig men erkänner att han ätit kosttillskott och dessutom vitaminer han fått av en läkare i Marocko.

Frågan om avstängning kommer nu att avgöras i dopningsnämnden som har sitt nästa möte den andra februari och då skulle ärendet kunna avgöras.

Hässelbys ordförande Bengt Olsson vill inte kommentera saken.

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson hänvisar till sekretess i sakfrågan men säger att förbundet behöver göra mer i kampen mot dopning.

– Vi måste jobba hådare mot dopning och när det gäller kosttillskott tar vi avstånd från det, säger Albertsson.

Radiosportens expert Miro Zalar suckar.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta det är i min värld dåliga ursäkter, säger Zalar.

Avsiktligt eller inte - reglerna är klara.

– Du har ett ansvar för vad du stoppar i dig och vad det gäller näringstillskott så har vi tydliga uttalanden i svensk idrott att vi ska passa os för de här bitarna, säger Miro Zalar.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".