Abby Wambach
Abby Wambach. Foto: TT Nyhetsbyrån

USA:s stjärna vädrar spelarnas missnöje till Fifa

Abby Wambach, USA:s storstjärna inom damfotbollen, har samtalat med Fifas generalsekreterare Jerome Valcke om missnöjet med att VM i Kanada nästa år ska spelas på konstgräs. 

Besvikna över det faktum att fotbolls-VM i Kanada nästa år spelas på konstgräs har flera av damfotbollens stora spelare har samtalat med Fifas generalsekreterare Jerome Valcke, dock utan större framgång.

Den amerikanska storstjärnan Abby Wambach, som vann priset som årets bästa damspelare 2012 och är nominerad i år, säger enligt AP att spelarna och Fifa har pratat öppet och uppriktigt om underlaget inför måndagskvällens Ballon d'Or-gala där bland annat 2014 års bästa spelare utses. 

– Fifa har tagit sitt beslut och de står fast vid det. Det är jobbigt, eftersom att man som en kvinnlig utövare vill behandlas lika som männen, och spela på naturligt gräs.

Sedan tidigare har Wambach och flera andra spelare varit positiva till att ta frågan till domstol i Kanada, men i nuläget ser det ut som att ingenting kommer göras innan mästerskapet.

Wambach säger att en bättre dialog med Fifa hade gjort kampanjen mer effektiv och att det inte är någon idé att protestera vid själva VM eftersom det skulle distrahera lagen i jakten på VM-guldet.

VM i Kanada inleds den 6 juni och avslutas med finalmatchen den 5 juli.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".