Arne Ljungqvist (i mitten). T.v. Johan Mühlegg och t.h. Ben Johnson
Arne Ljungqvist (i mitten). T.v. Johan Mühlegg och t.h. Ben Johnson. Foto: TT Nyhetsbyrån

BOKSLUT: Arne Ljungqvist, dopningsjaktens ikon

Bokslut Arne Ljungqvist: ”Svenska idrottare ville ha hjälp med steroider”
29 min

Efter alla decennier med mäktiga roller i världsidrotten, framför allt i dopningskampen, drar sig Arne Ljungqvist, 83, tillbaka. Här talar han ut, till Radiosportens Bengt Skött.

– När svenska idrottare kom fram till mig och ville ha hjälp att få piller, ja även steroider, då förstod jag. Det här är ju fruktansvärt, här finns det saker att göra.

Arne Ljungqvist berättar frispråkigt i intervju med Radiosporten om hela sitt idrottsliv.

Det började med en egen karriär som höjdhoppare, med SM-guld, Finnkampsseger och deltagande i OS i Helsingfors 1952! Hör i reportaget hur bekymmersamt OS-äventyret slutade, på grund av kaos med ansatsmärkena i kolstybben.

Utvecklade tester utanför tävlingar

Ljungqvist pekar i intervjun på höjdpunkterna i framför allt jakten på idrottens fuskare. Till dem hör utvecklandet av dopningstester utanför tävlingar, i idrottarnas vardag, så kallade ”out-of-competion-test”, som han började införa i sin egen specialidrott, friidrotten.

Civilt gick vägen via läkarutbildning till en professorstjänst (från 1983) på Karolinska Institutet i Solna. Han har också varit rektor på GIH på 1990-talet.

Inom idrotten var han först ledamot och därefter, 1973-1981, ordförande i Svenska friidrottsförbundet. Han var också den förste icke-kunglige att vara ordförande i Riksidrottsförbundet, 1991-2001.

Hedersdelegat i IOK

Internationellt blev han styrelseledamot i Internationella friidrottsförbundet (IAAF) 1976, senare också dess vice ordförande, samt ordförande i IAAF:s medicinska kommitté från 2003.

Ljungqvist har också under lång tid varit ledamot och sedermera ordförande i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) medicinska kommitté. Han blev IOK-delegat 1994. Även i framtiden kommer han att vara hedersdelegat i IOK.

Han var en av de drivande till att den globala antidopningsbyrån Wada grundades 1999. Därefter har han varit vice ordförande där i många år, en roll som upphörde före nyår 2014.

Till de mer okända funktionerna hör att han varit kammarherre och kabinettskammarherre hos Hans Majestät Konungen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".