ARKIV 19900310 Per Carlén linjespelare i svenska handbollslandslaget jublar efter att Sverige besegrat Sovjetunionen med 27 23 i VM-finalen i handboll 10:e mars 1990 i Tjeckoslovakien. Foto: Jan Collsiöö/TT
Foto: Jan Collsiöö/TT

DOKUMENT: Handbollslandslagets VM-guld 1990

VM-guldet 1990 - Handbollslandslagets stora stund
21 min

Handbollslandslaget var länge Sveriges mest folkkära. 1990 kom första framgången i en lång rad och folket visade direkt sin kärlek. 

I slutet av 1980-talet var Sverige på väg tillbaka till toppen i handbollsvärlden, då under Roger Karlsson. När han slutade tog Bengt "Bengan" Johansson över.

– Jag sa till min fru när jag kom hem att det finns bara två lägen på den här mannen – antingen kommer det gå rakt åt pepparn eller så kommer vi vinna allt, berättar Per Carlén om sina första intryck av den nye förbundskaptenen.

Den 10 mars, 1990, spelade det svenska handbollslandslaget VM-final i Prag mot Sovjet, som inte hade förlorat på två år.

– Det är inte enda VM-guldet Sverige har tagit, men det är fortfarande så att den här matchen är den som alla kommer ihåg, säger Per Carlén om VM-finalen mot Sovjet 1990.


Radiosporten Dokument tar dig med till sportögonblicken som du aldrig vill glömma, inte kan förtränga eller vill uppleva igen. Hör referaten, men också reaktionerna på ögonblicken, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien.

Ladda ner avsnittet här.

Radiosporten Dokument kan också laddas ner i appen Sveriges Radio Play - finns under Program och Dokumentärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".