Foto: Erland Segerstedt / TT
Foto: Erland Segerstedt / TT

Skellefteå och Luleå kryssade i den första CHL-semifinalen

Den första ronden i CHL-semifinalen mellan Skellefteå och Luleå slutade oavgjort, 2-2. Nästa match i Luleå avgör vilket av lagen som går till final.

Matcherna mellan de båda lagen brukar alltid vara heta och fyllda av känslor. Den första avdelningen av CHL-semifinalen var inget undantag.

Till skillnad från i SHL-spelet kan matcher i CHL sluta oavgjorda.

Fyra gånger har Skellefteå och Luleå stött på varann i SHL så här långt under säsongen, serieledande Skellefteå har vunnit tre av dessa matcher, senast i torsdags med 4-2 på hemmais.

Båda lagen var rejält omstuvade sedan dess. Luleå saknade fem av sina nyförvärv som inte är registrerade för spel i Champions Hockey League med klubben. Av samma orsak kom Skellefteå till spel utan sin succévärvning Janne Pesonen som gjort fyra mål på sina tre första matcher i SHL. Å andra sidan hade Västerbottenslaget fått tillbaka sina två JVM-spelare Sebastian Aho och Axel Holmström.

Luleå började bäst. Med sitt första mål för säsongen gav forwarden Lars Bryggman sitt Luleå ledningen med 1-0 redan efter dryga minuten.

Hemmalaget kunde kvittera till 1-1 efter 14.14 i den andra perioden. Det var backen Anton Lindholm som lyfte iväg ett handledsskott in i trafiken framför Luleåmålet. En skymd Joel Lassinantti i Luleås mål såg inte pucken och semifinalen var utjämnad även målmässigt.

Spelmässigt var det en helt jämn match mellan två lag som helt tydligt tar spelet om CHL-titeln på största allvar.

Hemmalaget tog ledningen med 2-1 när Patrik Zackrisson sköt ett skott som via Luleåbacken Jan Sandström letade sig i mål. Skellefteå såg ut att kunna hålla undan men med en man mer på isen kunde Luleås Kristian Näkyvä smälla in kvitteringen till 2-2 efter 18.56 i slutperioden.

Nästa tisdag avgörs rond två i semifinalen när lagen möts igen i Luleå.


Matchfakta

Skellefteå AIK-Luleå: 2-2 (0-1, 1-0, 1-1) 

Första perioden: 0-1 (1.32) Lars Bryggman (Andreas Hjelm, Robin Jonsson).

Andra perioden: 1-1 (14.14) Anton Lindholm (Erik Andersson, Rob Schremp).

Tredje perioden: 2-1 (3.29) Patrik Zackrisson (Pontus Petterström, Arvid Lundberg). 2-2 (18.56) Kristian Näkyvä (Daniel Zaar)

Utv, Skellefteå: 7x2, 1x20. Luleå: 5x2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".