Magnus Muhrén i Sandvikentröjan 2008.
Magnus Muhrén. Foto: Scanpix.

Färre lag ska rädda svensk bandy – ”Det är sorgligt”

Magnus Muhrén om förändringarna i den svenska bandyn
1:10 min

Tio lag i elitserien, varav åtta går till slutspel, och bara en enda allsvenska. Så vill förbundet stärka sporten.

– Egentligen tycker jag att det är sorgligt. Det är ett tecken på att det inte finns tillräckligt många bandyspelare, säger Radiosportens expert Magnus Muhrén.

Bandyns elitserie har utvecklats i snabb takt. 2008 var klubbarnas omsättning 100 miljoner kronor, och nu är den uppe i 160 miljoner - en ökning på 60 procent.

Problemet är bara att det är stor skillnad på lagen inom de olika serierna.

Ny kommer förslag som ska stärka sporten.

Elitserien ska bestå av tio lag (mot dagens 14) och lagen ska mötas fyra gånger per säsong (två gånger nu). Dessutom vässas allsvenskan till att bara bestå av 14 lag, mot dagens 24 lag i två olika geografiskt indelade serier, samt att dagens fem division 1-serier blir till sex med åtta lag i varje.

– Egentligen tycker jag att det är sorgligt. Det är ett tecken på att det inte finns tillräckligt många bandyspelare, säger Radiosportens bandyexpert Magnus Muhrén.

–  Men för att kunna ha en bra produkt och hålla en bra kvalité i Elitserien så är det något jag förespråkat i närmare femton år. Så jag tycker det är rätt att göra det.

Förbundet åker denna vecka ut och informerar bandy-Sverige om förslaget, och beslutet tas på årsmötet i juni.

Tidigast säsongen 2017-2018 är den nya seriepyramiden tänkt att träda i kraft.

Mer om Bandy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".