Bandy, arkivbild. foto: TT
Bandy, arkivbild. Foto: TT

Tränare om förslagen: "Bandysporten sänks totalt"

Joakim Forlsund, Bollnäs: "Slår undan benen"
4:12 min

Bandyförbundets förslag för att stärka sporten möts av delade reaktioner. Sporten sänks, tycker Bollnäs tränare Joakim Forslund. Ett måste för att bandyn ska överleva, kontrar Villas tränare Johan Sixtensson.

Banta elitserien från 14 till 10 lag. Det förslaget presenterade förbundet under onsdagen som ett sätt att stärka sporten. Dessutom vässas allsvenskan till att bara bestå av 14 lag, mot dagens 24 lag i två olika geografiskt indelade serier, samt att dagens fem division 1-serier blir till sex med åtta lag i varje.

Bollnäs tränare Joakim Forslund är väldigt tveksam till förslaget.

– För mig är det lite som i politiken. Slår man undan benen för de som har det svårt, så blir det några som får det bra, men bandysporten sänks totalt, säger Joakim Forslund till Radiosporten.

– För oss som elitförening, vi som har en bra inkomst, det kommer säkert att gynna oss. Men jag älskar bandyn och jag vill att det ska brinna i stugorna och på de små orterna. Att man ska känna att man har en chans, säger Forslund.

Han tycker att kvaliteten på elitserien är helt ok.

– Jämför med spanska ligan i fotboll. I alla serier finns det botten- och topplag och så blir det i tiolagsserien också. Det kommer att vara något lag som blir ekonomiskt mycket vassare än andra, köper ihop ett lag och vinner alla sina matcher, säger Joakim Forslund.

Villas tränare Johan Sixtensson är mer positivt inställd, men tycker att tio lag är för få.

– Tolv är mer lagom i så fall. Ska bandyn bli ett bättre varumärke och kunna sälja måste du ha en bättre bredd underifrån. Då måste allsvenskan vara bättre och då tror jag den enda lösningen är en superallsvenska med tolv lag där också, säger Johan Sixtensson.

Som han ser det är det bara ett lag av 24 i den näst högsta serien, Gripen/Trollhättan  som har en riktigt kraftig ambition att gå upp.

– Det är inte bra. Bandyn måste någon gång börja anpassa sig. Ändrar vi inte kommer vi att gå samma väg som speedwayen, säger Johan Sixtensson.

Broberg/Söderhamns sportchef och tränare Svenne Ohlsson har inte hunnit sätta sig in i förslaget ordentligt, men tycker spontant att det inte känns rätt.

– Just nu när vi har en så jättebra och jämn elitserie med 14 lag känns det inte rätt, steget till tio är för stort, säger Svenne Ohlsson till Radiosporten.

Edsbyns tränare Thomas Liv spontana reaktion är: tveksamt.

– Elitserien är riktigt bra nu, spontant tycker jag inte att det ska bli tio lag, säger han till radiosporten.

Magnus Wahlman
magnus.wahlman@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".