Per Kahl
Per Kahl på plats i Doha.

Per Kahls VM-blogg: Så går det i grupperna

Radiosportens Per Kahl är på plats i Doha för att följa handbolls-VM. På Radiosportens sajt bloggar han om turneringen med senaste nytt och analyser.

I dag börjar VM i Handboll

Handbollslandslaget är sedan i måndags på plats i Doha i Qatar för att spela VM i handboll.

En turnering som redan innan den börjar har störts av skandalrubriker och förvirring. Först var det Tysklandsaffären i somras. Australien fråntogs sin plats och ersattes av Tyskland som fick en friplats i kraft av bästa icke kvalificerade nation från VM 2013. Efteråt hävdade Tyskland att man redan innan det förlorade kvalet mot Polen visste att man skulle få spela i VM oavsett hur det gick i kvalet. I början av november hoppade Bahrain och Förenade Arabemiraten av mästerskapet, bara för att ångra sig en vecka senare. Båda ersattes ändå av Island och Saudiarabien, Island som bästa icke kvalificerad nation i Europa, Saudiarabien för att asiatiska förbundet bestämde det. 

Tre okvalificerade nationer kom alltså in i mästerskapet, alla tre på olika kriterier.

Kan kräva minst åttondelsfinal

Sverige spelar i en grupp med Island, Algeriet, Tjeckien, Egypten och Frankrike.

Att inte bli bland de fyra bästa i gruppen och därmed nå åttondelsfinal vore ett misslyckande.

Tjeckien med gamle Drott-bekantingen Daniel Kubes som förbundskapten är normalt en svagare handbollsnation än Sverige. Algeriet och Egypten skall inte heller vålla några problem, men båda är relativt okända när det gäller spelstil och vilka spelare man har. Egypten gick till till exempel till semifinal i JVM 2009. 

Det är inget vågat tips att hålla Frankrike som favorit i gruppen och då blir öppningsmatchen mot Island förmodligen en nyckelmatch när det gäller om Sverige skall bli tvåa eller trea i gruppen.

Tufft motstånd i väntar i åttondelen

Om Sverige svarar upp mot kraven och når åttondelsfinalen så blir den garanterat tuff. Sveriges grupp ställs i åttondelen mot D-gruppen som är VM-turneringens getingbo.

Här finns Danmark, Polen, Tyskland, Ryssland, Argentina och Saudiarabien. Tyskland lyftes in i mästerskapet efter lottningen och har alltså ärvt Australiens seedning.

Danmark får stå som favorit sedan är det omöjligt att tippa den inbördes ordningen mellan Tyskland, Polen och Ryssland och någon ur den trion blir svensk åttondelsfinalmotståndare oavsett om vi blir tvåa eller trea i vår grupp. Argentina som förmodligen kunnat nå åttondelsfinal i vilken som helst av de andra grupperna är den stora förloraren på handbollsförbundets Tysklandsturer.

Grupp A och B

I grupp A spelar Spanien, Slovenien, Qatar, Vitryssland, Brasilien och Chile. Spanien är storfavorit med värdlandet Qatar som främsta utmanare.

Qatar har nio naturaliserade icke Qatar-födda i bruttotruppen, däribland en tidigare fransk världsmästare och spelare med landslagsmeriter från Serbien, Montenegro, Bosnien och Kuba. Slovenien lär också gå vidare medan Brasilien och Vitryssland slåss om den fjärde åttondelsfinalplatsen.

I B-gruppen är det dukat för Kroatien, medan Makedonien, Bosnien, Österrike och Tunisien gör upp om resterande tre åttondelsfinalplatser. Iran får räkna med att åka hem efter gruppspelet.

Grupperna A och B ställs mot varandra i åttondelsfinalerna precis som C och D. I kvartsfinalen däremot korsas grupperna.

OS-kvalplatser på spel

Världsmästaren är klar för Rio-OS och för VM 2017 i Frankrike.

Lag 2–7 i VM vinner en OS-kvalplats, och en sjunde plats kan tyckas vara en rimlig nivå att ställa in siktet mot för det svenska laget. Då gäller det att först nå kvartsfinal, och om man förlorar den måste man vinna minst en av de följande placeringsmatcherna.

När det gäller VM-titeln så lär det bli någon av de fyra toppseedade som tar hem den, och utan att ha sett alla 16-mannatrupperna så finns det förutsättningar för en repris på 2014 års EM-final mellan Frankrike och Danmark. Detta under förutsättning att Internationella handbollförbundet låter sportslig hänsyn få styra, annars är risken att det kan bli svårt att besegra Qatar på hemmaplan.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".