Brynäs Christian Djoos faller i armarna på Bill Sweatt, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Brynäs Christian Djoos faller i armarna på Bill Sweatt, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Brynäs-Luleå 2-0

Stark Starkbaum höll nollan för Brynäs

Brynäs Lukas Kilström efter segern: "Efter nyår har vi spelat bra"
2:31 min

Brynäs förstärker på målvaktspositionen. 

Då visar Bernhard Starkbaum att han tänker fortsätta vara nummer ett genom att hålla sin andra nolla för säsongen, 2-0 mot Luleå. 

– Vi har spelat bra efter nyår, vi spelare enklare hockey, säger Brynäs Lukas Kilström till Radiosporten.

Österrikaren värvades för drygt fjorton månader sedan från Modo och konkurrerade raskt ut förre guldmålvakten Johan Holmqvist som då knappt fick spela efter nyår.

Den nu 36-årige Brynäsikonen lämnade klubben, övervägde att sluta helt med ishockey men fick under sommaren en nytändning i Almtuna där han varit en av allsvenskans allra bästa målvakter den här säsongen.

Nu har Holmqvist skrivit på för Brynäs på nytt, värvad som backup till Starkbaum, som har varit startmålvakt i 36 av Brynäs 38 spelade matcher. Det är flest av alla i SHL och då Brynäs haft problem med sjukdomar och skador på sina unga reservmålvakter har man prövat tillfälliga lösningar för att staga upp bakom Starkbaum.

28-åringen har dock spelat på - så pass bra att han tillhör toppskiktet både vad gäller räddningsprocent och antal vunna matcher (14).

Mot Luleå tog Starkbaum 36 skott och höll kvar Brynäs i matchen när bortalaget hade såväl kalaslägen som stolpträff och i andra perioden till och med tvingade honom att rädda liggande på magen under ett powerplay.

– Skjuter man 36 skott ska man kunna kräva mål. Men credd till Brynäs som spelar disciplinerat, säger Luleås Lucas Wallmark till Radiosporten.

Men det var inte bara målvakten som briljerade.

Hans utespelare hade ett antal fina lägen som de borde ha gjort mål på och dessutom ett par stolpskott i de två första perioderna.

Luleåmålvakten Joel Lassinantti storspelade och det var först 7.30 in i tredje som han kapitulerade.

Bernhard Starkbaum hade precis blåst Luleåforwarden Kristian Näkyvä på mål när spelet vände och Christian Djoos bombade in en riktig pärla via bortre stolpen.

Anton Rödin avslutade sedan matchen med sitt fjärde mål (2-0) i tom kasse för säsongen.

Radiosportens Magnus Wahlman tar ut matchens lirare i båda lagen.
Brynäs:
Luleå:


MATCHFAKTA

Brynäs-Luleå 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

Tredje perioden: 1-0 (7.30) Christian Djoos (Ponthus Westerholm, Simon Bertilsson), 2-0 (19.40) Anton Rödin (Daniel Brodin, Greg Scott). 

Skott: 30-36 (10-11, 10-12, 10-13).

Utv, Brynäs: 3x2. Luleå: 4x2.

Domare: Christoffer Karlsson, Vadstena, Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 4 217.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".