Skridskostjärnan Claudia Pechstein utanför domstolen. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån
Skridskostjärnan Claudia Pechstein utanför domstolen. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån

Tysk domstol underkänner Cas

Tysk dom kan förändra idrottsjuridiken
2:36 min

En dom i Tyskland i dag kan vara början till stora förändringar för idrottsjuridiken. Den tyska domstolen underkänner i praktiken idrottsvärldens egen skiljedomstol Cas.

Den 42-åriga tyska skridskostjärnan Claudia Pechstein var väldigt nöjd när hon kom ut från en domstolssal i München idag.

– Det här är en stor dag för mig, sa hon, när hon just fått reda på att domstolen accepterar att hon kan föra sin sin rättsliga kamp för att frias från en dopningsavstängning i en civil domstol.

Förutom den personliga kampen som Pechstein, Tysklands främsta vinterolympier genom alla tider, för, kan domstolens beslut i dag också få stor betydelse för idrottens egen juridik.

Münchendomstolen anser nämligen att idrottens egen skiljedomstol, Cas i Lausanne, inte kan anses vara tillräckligt rättssäker, eller neutral och därför ska Pechsteins kunna få sitt fall prövat i vanlig domstol.

Med andra ord, sprängkraften i Pechsteindomen  i dag ligger i det faktum att domstolen i München helt enkelt underkänner Cas slutgiltiga dom mot Pechstein i ett dopningsärende.

Idrottens regler, som de tävlande skriver under, säger annars att ett tvisteärende i ett idrottsfall alltid ska avgöras i Cas, som också är sista instans.

Bakgrunden i Pechsteins fall ser ut så här:

Hon stängdes av för dopning i två år av det internationella skridskoförbundet 2009, en dom som Cas fastställde dom mot Pechsteins nekande.

Och Cas dom och avstängningen kom utan att det fanns något positivt dopningsprov lämnat från Pechstein, hon dömdes istället för att ha uppvisat för höga blodvärden. Pechstein menade att hennes höga värden inte var dopning, utan är naturligt höga, men Cas gick alltså på skridskoförbundets linje  och menade att avstäningen var korrekt.

Den fortfarande aktiva Pechstein nöjde sig inte med det. Hon ifrågasatte alltså hela Cas juridiska överhöghet och får nu alltså i någon mening rätt av domstolen i München.

Pechsteins förhopping är förstås att en civil domstol ska anse att bara höga blodvärden i sig, inte håller som bevis för att dopning verkligen har skett. Hon kräver också motsvarande ca 40 miljoner kronor i skadestånd av Internationella Skridskoförbundet.

Vilka följder Pechsteindomen kan få för idrottens juridik är förstås osäkert men om den vinner laga kraft, skridskoförbundet kommer sannolikt överklaga, öppnar den dörrar för andra idrottare, inte minst i Tyskland att också pröva sina fall i vanlig domstol i ett skiljeförfarande.

Domstolen i München menar att eftersom idrottsvärldens förbund hävdar ett rättsmonopol mot idrottarna, så måste också dess juridik uppfylla särskilt hög rättssäkerhet. Det menar alltså domstolen att Cas i nuläget inte gör.

Debatten lär inte vänta på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".