Kiels Filip Jicha skjuter, Tobias Karlsson i Flensburg försöker blocka. Foto: Martin Meissner / AP
Kiels Filip Jicha skjuter, Tobias Karlsson i Flensburg försöker blocka. Foto: Martin Meissner / AP

Pass på, här är Tjeckiens stjärna

Sveriges förbundskapten Staffan Olsson om Tjeckien
2:49 min

Tjeckernas stora stjärna är givetvis Kiel spelaren Filip Jicha utnämnd till världens bäste handbollspelare 2010 och skyttekung i EM samma år.

För nationen har framgångarna inte varit lika stora. Bästa mästerskapsplaceringarna är åtta på VM 1995 sexa på EM 1996. Som Tjeckoslovakien har man flera mästerskapsmedaljer med VM guldet 1967 som höjdpunkt, men framgångsperioden tog slut i början av sjuttiotalet.

Tjeckien spelar enligt Staffan Olsson ett kompakt 6 - 0 försvar, Tjeckerna är väldigt stora och bygger sitt försvar på längden man har i mittförsvaret.

För Sverige handlar det om att ha tålamod att göra rejäla satsningar, det gäller att inte lockas att skjuta för fort säger Staffan Olsson.

Storstjärnan Jicha spelade inte mot Frankrike i premiären, det talas om magsjuka, men han förväntas spela mot Sverige. I Jichas frånvaro gjorde den andra vänsternian Pavel Horak åtta mål när Tjeckien föll med 30 - 27 mot Frankrike i första VM matchen.

När det gäller kända namn i övrigt så har kanske Tjeckerna sitt tyngsta namn på tränarbänken i kantspelarveteranen Jan Filip som tagit över förbundskaptensrollen. Ett jobb han delar med förre Drottspelaren Daniel Kubes.

Kubes är inte den enda sverigekopplingen i laget målvakten Martin Galia vaktade målet för RIK 2003-04.

När det gäller de tre senaste mästerskapen blev Tjeckien 15e nation i EM 2014, medan man misslyckades med att kvala in till VM 2013 och OS 2012.

Senast Sverige mötte Tjeckien i ett mästerskap var i EM 2012 då vann Sverige med 33 - 29.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".