Linda Bengtsson och Wolfgang Pichler
Linda Bengtsson och Wolfgang Pichler. Foto: TT/SR

Radiosportens skidskytteexpert kritisk till Pichlers värvningsplaner

Linda Bengtsson: ”Förvånad om det är förankrat”
4:38 min

I veckan har Wolfgang Pichler gått ut och sagt till bland annat SVT att han vill värva längdskidåkare till skidskyttelandslaget. Men Radiosportens skidskytteexpert Linda Bengtsson ställer sig tveksam till Pichlers förslag.

– Jag skulle vara förvånad om det är förankrat i svenska skidskytteförbundets styrelse och så vidare eftersom man inför den här säsongen har uttalat att man ska göra en satsning på unga talanger och juniorer. Man plockar alltså in juniorer i landslaget inför den här säsongen och sa att det är satsningen mot nästa OS och nu också ett hemma-VM, säger Linda Bengtsson.

Är du kritisk till att Wolfgang Pichler plötsligt byter strategi och vill satsa på längdskidåkare istället?

– Jag tycker att man måste satsa på en strategi och vara mer uthållig i den och det absolut bästa är att bygga upp en bred verksamhet inom sin egen sport och på så sätt trygga prestationer och framgångar på sikt. Men Wolfgang han brinner för medaljer och på kort sikt så är det ett alternativ och göra så. Men det är inte bara att plocka in längdåkare och bara säga att nu är medaljerna tryggade utan det är få förunnat att ha den här fallenheten för skyttet och kunna få till det på några år, säger Linda Bengtsson.

Men räcker det till verkligen till med de tjejer som kommer bakifrån eller behövs det inte också sådana som till exempel Julia Svan eller andra duktiga längdskidåkare och göra som med Magdalena Forsberg och Anna Carin Zidek?

– Jag tycker ändå att man måste satsa i sina egna led, men man kanske kan göra en parallell satsning på det sättet, men att få ett landslag uppbyggt av rena längdskidåkare det tror jag är tufft och man måste på något sätt ändå bevara det egna ledet, säger Linda Bengtsson.

Men till exempel Julia Svan som han nämner, skulle hon kunna vara en blivande världsstjärna i skidskytte?

– Hon är absolut en stor skidtalang och jag vet att att det hon ger sig in i det ger hon hundra procent, så skulle hon bestämma sig för att försöka så kommer hon göra allt för att bli en bra skidskytt. Men sen vet man inte, det är få förunnat att ha den här skjuttalangen att dels lära sig skjuta och träffa och sedan göra det snabbt också på ett par tre års sikt, det är tufft, säger Linda Bengtsson.

Mer om Skidskytte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".