New York Rangers Henrik Lundqvist. Foto: Annika Greder Duncan/SR och Marcio Jose Sanchez/AP.
New York Rangers Henrik Lundqvist. Foto: Annika Greder Duncan/SR och Marcio Jose Sanchez/AP.

Lundqvist om gitarrer, dotterns ryska och när karriären ska avslutas

REPORTAGE: New Yorks Rangers Henrik Lundqvist exklusivt
12 min

Han är ett av NHL:s största affischnamn och en av Sveriges bästa ishockeymålvakter genom tiderna.

Radiosporten träffade Henrik Lundqvist exklusivt för en lång intervju som spände över förra årets Stanley Cup-förlust, den stora musikhobbyn och dotterns intresse för tecknade filmer på ryska.

– Det kom några ryska ord här om veckan, nästan så att hon är trespråkig, säger Henrik Lundqvist i en öppenhjärtig intervju.

”När jag träffade Henke Lundqvist på en New York Rangers-träning i samma arena som Stanley Cup-finalen spelades i (Staples Center, Los Angeles) så tänkte jag inte på att de alltid sitter på samma plats i omklädningsrummen.  

Men efter träningen satt han där i omklädningsrummet precis där han satt med huvudet nedböjt efter den sista Stanley Cup-finalmatchen medan Los Angels Kings firade på isen. Och vi började prata om 2014 som ju ändå var ett bra år för ”Henke” med både OS-final och Stanley Cup-final.”

– Absolut, det var ett riktigt roligt år. Andra hälften av NHL-säsongen gick riktigt bra för oss. OS var roligt och slutspelet var också riktigt kul. Det är många höjdpunkter när man ser tillbaka, eller summerar, 2014.

Jag tror faktiskt du satt precis där du sitter nu när jag senast såg dig här (i Staples Center reds anm) och då var du väldigt ledsen..

– Ja, jag tänkte på det när du kom in här. Det var faktiskt som en flashback till när jag var så bedrövad för sex månader sedan eller vad det var. Det är så klart den tyngsta stunden under 2014. Att gå från den mest exalterande och härliga stunden till den väldigt jobbiga inom några sekunder när äventyret var slut.

Lyssna på det långa, öppenhjärtiga reportaget med Henrik Lundqvist i klippet ovan.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".