Alpinstjärnan Lindsey Vonn. Foto: Jeff McIntosh/TT
Foto: Jeff McIntosh/TT

Lindsey Vonn tog historisk seger

Torgny Svensson om Vonn: "Omöjligt att slå Stenmark"
2:26 min

Lindsey Vonn är nu historisk. Alpin-stjärnan vann Cortinas super G-tävling och har därmed 63 segrar i världscupen, fler än någon annan.

– Det var bara en tidsfråga. Vonn är så allsidig, säger Radiosportens expert Torgny Svensson.

Efter att Lindsey Vonn i går vann störtloppet i italienska Cortina kom amerikanskan upp i 62 världscupsegrar – tangerat rekord på damsidan med österrikiskan Annemarie Moser-Pröll.

En dag senare blev hon ensam i historieböckerna. 30-åriga Vonn vann den från helgen uppskjutna super-G-tävlingen i överlägsen stil. Tvåan Anna Fenninger var 85 hundradelar efter.

– Tänk att jag nu tillhör idrottshistorien. Det är svårt att beskriva vad det betyder för mig, säger Vonn enligt Reuters. 

Kajsa Kling gjorde på nytt en bra insats och slutade preliminärt sjua. 

Torgny Svensson har svårt att bedöma vem som ska ses som störst, Vonn eller Moser-Pröll. Han menar att Vonn kan tävla i fler discipliner, kombinationen och super-G som inte fanns när österrikiskan tog mellan januari 1970 och januari 1980. Å andra sidan menar Svensson har Vonn haft mer otur med skador i sin karriär. 

Ingemar Stenmark har flest världscupsegrar alla kategorier, 86 stycken. 

– Det är omöjligt att Vonn skulle slå det. Stenmark vann sina segrar i slalom och storslalom, ingen når den nivån, säger Svensson.

Rösta på vilken du tycker är tidernas störste nedan.

Fråga

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".