Tommy Jonsson, Anders Forsberg och Jonas Rönnqvist. Foton: TT.
Tommy Jonsson, Anders Forsberg och Jonas Rönnqvist. Foton: TT.

Nu är ”de tre heta” historia i SHL

Det var vinter och 2012. Tre tränare var på allas läppar. Luleås Jonas Rönnqvist, Skellefteås Anders Forsberg och Brynäs Tommy Jonsson.

De var så heta att de tillsammans bjöds in till SVT:s morgonsoffa för att förklara varför det gick så bra för just deras lag. Där satt tränarna som skulle dominera svensk hockey framöver. Så blev det inte. Nu tre år senare är alla borta från SHL. Kanske rentav snart bortglömda.

Anders Forsberg fick gå från Skellefteå och blev sedan också sparkad från Modo tidigare i vinter. Jonas Rönnqvist fick tacka för sig i våras och nu är Tommy Jonssons tid i Brynäs över. Det kan gå snabbt i ishockey.

Tommy Jonsson blev assisterande tränare för Brynäs 2008. Säsongen 2011/12 tog han över huvudansvaret. Det gick rätt bra. Det blev SM-guld direkt våren 2012.

När han skulle förklara varför det hade gått så bra sa han: ”Jag har hand om bra spelare”. Han visste nog inte hur rätt han hade. Brynäs SM-guld berodde enligt många på en spelare, Jakob Silfverberg, som dominerade slutspelet som bara Peter Forsberg, Håkan Loob och kanske någon ytterligare gjort tidigare.

Efter SM-guldet tappade Brynäs sin förstemålvakt och hela förstafemman, däribland Silfverberg. Sedan dess har laget varit ojämnt, varvat vinster med genomklappningar, varefter Jonsson gått ut och sagt att "jag är besviken på vårt uppträdande".

Sedan SM-guldet har Brynäs gått till kvartsfinal två gånger, men väl där åkt ut med huvudet före. Den här säsongen har laget efter en hyfsad start haft problem med två djupa formsvackor och ett uselt bortaspel, nio poäng på 19 matcher på bortais. Kvalspel hotar klubben med 13 SM-guld på meritlistan.

I lördags var det hemmamatch, men det hjälpte inte. 0-5 efter första perioden mot Skellefteå och 2-7 till slut. Efter matchen sa Tommy Jonsson att han var besviken på spelarnas uppträdande. Det var det sista han gjorde som Brynästränare.

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".