Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt lotteri ska hjälpa svensk idrott

Lotteri ska ge Sverige fler medaljer
1:02 min

I många år var Bingolotto en viktig intäktskälla för svensk idrott. Nu ska ett nytt lotteri, Svenska medaljlotteriet, ge miljoner tillbaka till idrotten. 
– Det här ger skidförbundet en fantastisk möjlighet att satsa mer på talanger, säger Charlotte Kalla.

Medaljlotteriet är ett digitalt prenumerationslotteri vars överskott ska gå till Sveriges olympiska kommitté (SOK), Svenska skidförbundet och Svenska seglarförbundet.

Längdskidstjärnan är en av lotteriets ambassadörer som är aktiva och före detta aktiva idrottare. De ska dels dela ut de högsta vinsterna i lotteriet, dels inspirera unga idrottare att fortsätta sina satsningar.

– När tävlingssäsongen är över ska jag vara med och dela ut vinster. Det blir riktigt läcker att få chansen att vara prisutdelare, det har jag knappt aldrig varit förut, säger Kalla till TT.
– Jag ser det här som en chans att få ge tillbaka till idrotten.

Även simstjärnan Sarah Sjöström ser fram emot att få dela ut guld till lotterivinnare - högsta vinsten är 1 kilo guld.
– Jag tror att vinnarna tycker att det är extra roligt med tanke på vilka som är prisutdelare, säger hon.

När Sveriges olympiska kommitté (SOK) för några år sedan frustrerat såg att grannländer hade 100 miljoner kronor till sina idrottssatsningar och andra länder runt om i världen mycket mer än så, vände man sig till Postkodlotteriet för att höra om det fanns en chans att få bli förmånstagare.

– Då visste vi inte att man redan börjat planera för det här lotteriet. Vi ser det här som en fantastisk möjlighet att äntligen, om det nu går bra, kunna ge fler killar och tjejer chansen att satsa på sin idrottsdröm, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

Han vågar varken tro eller hoppas på hur mycket lotteriet ska dra in till idrotten.
– Vi har de två senaste åren fått bidrag från postkodlotteriet på cirka 8 miljoner kronor. Jag hoppas att folk ska tycka att det här är spännande att vara med i så vi kan bygga framtidens lag och få fler in i idrotten, säger Lindeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".