STOCKHOLM 2015-01-19 Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson / TT
1 av 2
STOCKHOLM 2015-01-19 Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson / TT
STOCKHOLM 20150119 Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen i Stockholm på måndagen. Foto Henrik Montgomery / TT
2 av 2
STOCKHOLM 20150119 Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen i Stockholm på måndagen. Foto Henrik Montgomery / TT

Jerringpriset 2014 till Sarah Sjöström

Sarah Sjöström: ”Vill gråta – men vill samtidigt inte ha sminket i ansiktet”
3:18 min

Sarah Sjöström är vinnaren av Jerringpriset 2014. Efter att det svenska folket röstat så stod det klart att den 21-åriga stockholmaren tagit hem utmärkelsen för årets idrottsprestation.  

2014 års vinnare av Jerringpriset är simmaren Sarah Sjöström som fick flest röster av det svenska folket i omröstningen och därmed tog hem priset.

– Jag gråter lite nu. 2014 var ett helt fantastiskt år för mig, mitt bästa hittills som idrottare, det gick verkligen så mycket bättre än förväntat. Samma i kväll... Jag måste verkligen tacka mina tränare. Utan er hade det aldrig gått så här bra. Även min familj och mina träningskompisar och alla som har röstat. Skål! säger Sjöström när hon tar emot priset.

Sjöström hade en fantastisk säsong och var nominerad för sina medaljer i EM och världsrekordkrossen i 50 m fjärilssim. 

– Folkets pris är det finaste. Det kom oväntat faktiskt. När jag minst anar det går det som bäst. Jag kan inte beskriva hur mycket jag vill tacka alla som har röstat. Jag har presterat bra hela året och det har bara gått bättre och bättre, säger Sjöström till Radiosporten.

Sjöström fick totalt 35,1 procent av rösterna – 167 323 stycken till antalet. Charlotte Kalla fick 28,5 procent (135 535 röster) och Örjan Kihlström 21,7 procent (103 451 antal röster) av svenska folkets röster. 

Den 5 juli krossade Sjöström Therese Alshammars världsrekord i 50 m fjäril med 64/100. Hon tog sedan i augusti dessutom EM-guld på distansen.

Därefter följde ytterligare två guld i mästerskapet – i lagkapp och i 100 m frisim.

I EM i Berlin i augusti blev det även fyra silver. Och med tre guld och de fyra silvermedaljerna blev hon historisk – ingen svensk har tagit så många medaljer i ett långbane-EM.    

Senast en simmare tog hem Jerringpriset var 2010 då Therese Alshammar vann efter att då bland annat ha blivit den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna. 

Alshammar tog också hem den totala världscupen 2010 och vann två medaljer i VM i Dubai, samt fem medaljer i EM i Budapest.

Perioden som omfattas för Jerringpriset gäller till slutet av november varje år – därför är Sjöströms bedrifter i kortbane-VM i Doha i december, där hon slog till med dubbla guld och världsrekord – inte innefattade i priset. 

Fråga

Jerringpriset 2014

1) Sarah Sjöström 35,1 %
2) Charlotte Kalla  28,5%
3) Örjan Kihlström 21,7 %

Totalt antal röster: 476306

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".