BRANÄS 20100305 Anna Holmlund (113) under kvalet i världscuptävlingarna i skicross i Branäs Foto: Mattias Lundin / SCANPIX
Foto: Mattias Lundin / SCANPIX

Skadefri Holmlund ser fram emot VM

Anna Holmlund: "OS skulle varit nu istället"
4:16 min

För första gången på länge har Anna Holmlund kunnat träna och tävla utan skadeproblem. Nu är hon optimalt förberedd för VM i Kreischberg.

Skicrossåkaren Anna Holmlund fick sitt stora genombrott förra året när hon på ett bragdartat sätt vann OS-brons i Sotji. Och nu, knappt ett år efter bronset, väntar VM för den svenska stjärnan.

– Det känns jättebra, jag är på gång och det känns bra i kroppen och jag har ett annat lugn än vad jag har haft tidigare, säger Anna Holmlund till Radiosporten.

De senaste åren har kantats av skador för 27-åringen efter att hon vann den totala världscupen säsongen 2010/2011. Under hösten 2011 gick ena korsbandet sönder och när hon precis tagit sig tillbaka och börjat tävla igen i början av 2013 råkade hon ut för en ny allvarlig knäskada.

Det här är första säsongen på länge hon har kunnat tävla och träna ordentligt utan några skadeproblem och förutsättningarna inför det här mästerskapet är helt annorlunda än vad de var inför OS i Sotji för ett år sedan.

– Det går inte att jämföra, OS skulle ha varit nu istället. Det är två helt olika situationer, jag känner att nu är det roligt att åka och gör jag en bra tävling så vinner jag, och den känslan hade jag kanske inte riktigt förra året.

Till VM i Kreischberg kommer Anna Holmlund med bra självförtroende efter att ha slutat tvåa i den sista världscuptävlingen inför mästerskapet. Men för att ta VM-guld är det kanadensiskan Marielle Thompson hon måste slå, som vunnit samtliga världscuptävlingar den här säsongen, och då gäller det att vara med från början.

– Jag måste kvala bättre, än vad jag har gjort tidigare, för att få en bättre grind. Ska man slå henne så måste det mesta vara perfekt. Så det är första målet, att göra ett bra kval.

Beskriv ditt drömscenario på VM?

– Då vinner jag alla heat och så vinner jag finalen från start till mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".