Hanna Olsson
Hanna Olsson, född 1999, slåss om en VM-plats. Foto: TT Nyhetsbyrån

16-åriga Hanna Olsson slåss om VM-plats: ”En av de största talangerna”

16-åriga Hanna Olsson uttagen inför VM: "En av de största talangerna"
4:55 min

Nyss 16-år fyllda Hanna Olsson är uttagen till Damkronornas sista turnering inför VM på hemmaplan. Nu är hon med och slåss om en VM-plats.

– Det är en av de största talangerna vi har i dag i svensk damhockey, säger förbundskapten Leif Boork till Radiosporten.

Leif Boork tog på torsdagens ut truppen till fyrnationsturneringen i Finland i början av februari där Sverige möter Finland, Ryssland och Tyskland. Bland de uttagna finns Hanna Olsson med, född 1999.

Hanna Olsson debuterade i a-landslaget med tre matcher på Åland i september. Boork imponerades över den talangfulla forwarden och efter en stark insats i U18-VM har nu Olsson chansen att få spela VM på hemmaplan i Malmö som inleds 28 mars.

– Olsson är VM-aktuell, annars skulle jag inte tagit ut henne. Hon är en tekniskt offensiv spelare med bra målsinne. Hon har även utvecklat tvåvägsspelet, säger Boork.

Han har valt att ta ut en trupp med 7 backar och 13 forwards och menar att det troligtvis blir så även i VM.

– Det gör att vi har lite mer att leka med på forwardssidan och får vi en skada blir det inte så haltande i kedjorna. Det är lättare att ha den oregelbundenheten på backsidan. Att ha en extra forward ger oss större möjlighet att bolla vilket gör att vi kan ha med just Hanna Olsson som har en lite större offensiv kvalitet.

Till skillnad från förra turneringen i Tyskland tidigare denna månad där Sverige blev tvåa efter Kanada har tio spelare kommit in. Målvakten Kim Martin Hasson ersätter Murase Minatsu. Men Minatsu är reserv och i dagsläget tredjevalet i VM. Men Boork utesluter inte att Valentina Lizana Wallner kan bli tredjemålvakt i VM.

– Hon är tillbaka från skadan nu och har några viktiga kvalmatcher för Djurgården framöver där hon får visa upp sig mot bra motstånd, säger Boork. 

På backsidan tillkommer jämfört med senast Elin Lundberg, Lina Bäcklin och Emma Holmbom. På forwardssidan tillkommer Sabina Küller, Melinda Olsson, Fanny Rask, Rebecca Stenberg och Hanna Olsson. Dessutom är Anna Borgqvist tillbaka i laget efter skada.

Boork nämner främst Emma Holmbom, Melinda Olsson och Hanna Olsson som intressanta namn att följa i turneringen.

– Det är de vi sett minst av vi vill ve se mer av i den här turneringen.

Anledningen att så många nya spelare får chansen är att collegespelarna inte är tillgängliga till denna turnering. 

– Det är 5-6 collegespelare som är aktuella, att några därifrån kommer vara med på VM är helt klart. 

Boork har totalt använt sig av 39 spelare under säsongen. Han menar att alla fortfarande är aktuella för VM.

– Det finns en kärna i laget på fem till sju spelare som kommer vara med i VM. Annars har vi ett brett urval att välja av, det är bra för då står vi inte och faller med att någon blir skadad eller lämnar.

En som inte fick plats i truppen är Riksseriens måldrottning Lisa Johansson. Läs mer om varför här.

Så spelas hockey-VM.


FAKTA – HÄR ÄR TRUPPEN

22 spelare är uttagna till fyrnationsturneringen i damishockey i Vierumäki och S:t Michel, Finland, 5-7 februari.

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Kim Martín Hasson, Linköping.

Försvarare: Elin Lundberg, Leksand, Lina Bäcklin, Brynäs, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, Sundsvall, Emilia Andersson, Linköping, Emma Holmbom, do, Linnea Bäckman, AIK.

Anfallare: Jenni Asserholt, Linköping, Lina Wester, Leksand, Sabina Küller, AIK, Melinda Olsson, Linköping, Pernilla Winberg, do, Anna Borgqvist, Brynäs, Fanny Rask, AIK, Rebecca Stenberg, Munksund/Skuthamn, Lisa Hedengren, AIK, Erika Grahm, Modo, Hanna Olsson, SSH84, Emma Nordin, Modo, Olivia Carlsson, do.

 

Mer om Damkronorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".