SHL-avtal
Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är nya kraven på SHL-klubbarna

Svenska ishockeyförbundet och SHL har tecknat ett nytt avtal för att stärka svensk hockey. Avtalet innebär ny krav på lagen i ligan, bland annat vad gäller eget kapital och publikkapacitet. 

Det nya avtalet kommer att gälla från säsongen 2016/17 vilket innebär att klubbarna får 16 månader på sig att anpassa sig till de nya kraven. I ett pressmeddelande skriver Svenska ishockeyförbundet att nästa säsong blir ett kontrollår.

Den viktigaste delen i avtalet är att klubbarna måste visa upp ett eget kapital på 4 miljoner kronor.

En annan förändring från 16/17 är kravet på en modern arena med publikkapacitet på minst 5 000 åskådare, där 3 500 av platserna måste vara sittplatser.

Avtalet är skrivet på 2+2 år. 

– Avtalet mellan SHL och SIF gör det möjligt för SHL att fortsätta att utveckla ligan och tillsammans med förbundet ta ansvar för att stärka svensk ishockey vilket är enormt glädjande, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren i ett pressmeddelande.

I avtalet ingår även ett utökat samarbete med lagen i Hockeyallsvenskan för att kunna bidra till distriktens utveckling. 

– Den överenskommelse som nu sluts mellan SHL och Svenska Ishockeyförbundet är mycket positiv och blir bra för svensk elitishockey totalt sett, även för våra klubbar i Hockeyallsvenskan, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

Allsvenska topplaget Karlskrona skulle vid ett avancemang till SHL få problem: i sin relativt nya arena tar laget in totalt 3 464 åskådare, inklusive 900 sittande.

– Jag tycker att kravet som sådant är rimligt, men tidsperspektivet är helt orimligt. Det finns inte en möjlighet att på åtta månader, att finansiera och få ett politiskt beslut om arenan, det är rent av en bristande respekt mot den politiska demokratin, säger klubbchefen Rolf Lindberg till aftonbladet.se.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".