Staffan Olsson
Foto: TT Nyhetsbyrån

Så ska Sverige fälla giganten Frankrike

Ola Lindgren: "Vi avvaktar angående Kim Andersson"
3:23 min

Sverige möter i dag Frankrike i handbolls-VM. En match som avgör vilket av lagen som kommer ta hem gruppsegern. För Sverige räcker oavgjort för att bli gruppetta. Men Frankrike är en tuff nation som väntar.

När Sverige abdikerade som handbollsvärldens ledande nation efter EM 2002 var det Frankrike som tog över kronan. Bara två gånger sedan VM 2005 har fransmännen missat semifinal på ett mästerskap. Det har blivit sju guld två brons och en fjärdeplats på de 12 senaste mästerskapen.

Staffan Olsson menar att Frankrike har ett mycket starkt lag även den här gången, och att man i sann fransk anda bara gör precis vad man måste i de inledande omgångarna.

– De kanske inte är mest kända för sitt kollektiva spel, utan förlitar sig på sin individuella skicklighet, säger Staffan Olsson om det franska spelet.

I spelartruppen hittar vi de gamla vanliga namnen även om kantspelaren Luc Abalo fått tacka nej på grund av skada. Nicola Karabatic, enligt Staffan Olsson världens bäste, delar utrymmet på nio meter med veteranerna Daniel Narcisse och Jerome Fernandez. Men här finns också framtidsgenerationen med William Accambray och Xavier Barachet. Unge Valentine Porte som slog igenom som högernia i EM för ett år sedan har förpassats till kanten i Abalos frånvaro.

Givetvis måste målvakten Thierry Omeyer nämnas också. Han är världsklass så gott som rakt igenom, och åldersstrukturen på laget är också bra. Omeyer och Fernandez är födda 1976 respektive 1977, medan de så kallade nya stjärnorna Barachet och Accambray som båda redan gjort ett antal mästerskap är födda 88.

En långsam process där de gamla hänger kvar länge men sakta försvinner en efter en på ett sätt som gör att de nya stjärnämnena inte behöver bära det fulla ansvaret med en gång.

Sverige har en tung mästerskapsstatistik mot Frankrike. Visserligen vann Sverige den betydelselösa sista gruppspelsmatchen i Århus för ett år sedan, men dessförinnan får vi gå tillbaka till 1999 för att hitta den senaste svenska segern.

– Man har fått ofantligt mycket stryk av Frankrike genom tiderna så segern i Danmark var skön även om matchen var betydelselös, säger Jonas Källman.

För att Sverige skall kunna rå på Frankrike måste försvaret fungera perfekt och så måste vi få tag lite bollar och kontra, säger Staffan Olsson.

Frankrike i de tre senaste mästerskapsturneringarna:
*OS 2012: guld (slog Sverige i finalen) *VM 2013: ut i kvartsfinal, *EM 2014: Guld.

Tar Frankrike guld här i Qatar är man titelhållare i alla mästerskap man kan vinna; EM, VM och OS.
Detta i så fall för andra gången mellan EM 2010 fram till EM 2012 höll Frankrike alla tre titlarna.


LAGUPPSTÄLLNINGAR

Sverige: 

Målvakter: 1 Mattias Andersson, 22 Johan Sjöstrand.

Vänstersex: 6 Jonas Källman, 24 Fredrik Petersen.

Mittsex: 35 Andreas Nilsson, 36 Jesper Nielsen, 18 Tobias Karlsson, 27 Niclas Barud.

Högersex: 10 Niclas Ekberg, 32 Mattias Zahrisson.

Vänsternio: 31 Viktor Östlund, 4 Markus Olsson.

Mittnio: 8 Lukas Karlsson, 21 Patrik Fahlgren.

Högernio: 5 Kim Andersson, 2 Magnus Persson.

Förbundskaptener: Staffan Olsson, Ola Lindgren.

Frankrike:

Målvakter: 1 Cyril Dumoulin, 16 Thierry Omeyer.

Vänstersex: 14 Kentin Mahe, 21 Michaël Guigou.

Mittsex: 7 Igor Anic, 20 Cédric Sorhaindo, 22 Luka Karabatic.

Högersex: 9 Guillaume Joli.

Vänsternio: 2 Jérôme Fernandez, 15 Mathieu Grebille, 18 William Accambray.

Mittnio: 8 Daniel Narcisse, 13 Nikola Karabatic.

Högernio: 4 Xavier Barachet, 10 Alix Nyokas, 28 Valentin Porte.

Förbundskapten: Claude Onesta.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".