2013, Jean-Michel Bazire, Foto: TT
Jean-Michel Bazire, Foto: TT

Fransk seger i Prix d'Amerique

I fjol fick Up And Quick se sig besegrad i Prix d'Amerique av svenskekipaget Maharajah och Örjan Kihlström. I år blev det gruvlig revansch för hemmafavoriten. Up And Quick vann enkelt trots en jobbig löpning. Trea blev Timoko, perfekt körd av Björn Goop. 

Den svenska kvartetten hade som väntat inga möjligheter på Vincennes. Moasaique Face, tränad av Lutfi Kolgjini och körd av Pierre Vercruysse, satte fart på loppet i spets. Men fick press av vinnaren och tröttnade helt i sista kurvan.

Örjan Kihlström jagade andra raka segern med Solvato men hästen tröttnade efter en rätt så tuff inledning. Ekipaget fick inleda i tredjespår första 800 metrarna, kom sedan ner på innerspår men var blek i spurten.

– Solvato känns inte lika bra som för en månad sedan. Visst, det blev lite hård öppning men sedan kom vi ju ner som trea invändigt. Tyvärr orkade han inte, sade Kihlström.

Tumble Dust och Kadett C.D. galopperade båda i starten.

– Det känns jättetråkigt att vi inte fick chansen, kommenterade Tomas Malmqvist, tränare till Tumble Dust.

Däremot lyckades Björn Goop med en snygg styrning bakom Timoko. Goop har verkligen anammat den tuffa franska körstilen och knuffade sig ut i rygg på vinnaren efter 500 meter. Ett perfekt drag som innebar en tredjeplats och 1,3 miljoner kronor i prissumma.

– Jag är jätteglad över placeringen. Vi fick ett väldigt fint lopp i rygg på Up And Quick och Timoko gjorde ett väldigt bra lopp. Bästa hästen vann, inget snack om det, sade Björn Goop.

Timoko vann Elitloppet i fjol och enligt tränaren Richard Westerink kommer de tillbaka för att försvara titeln sista helgen i maj.

Up And Quick var den stora förhandsfavoriten. Hästen hade fått snälla lopp inför det stora slaget och var nu redo för en maxprestation. Jean-Michel Bazire gör sällan misstag i sulkyn och han satte sig lugnt i andraspår, ett par längder bakom ledaren. I uppförsbacken satte han press på Mosaique Face i spets, i utgången av sista sväng kom det avgörande rycket.

– Jag hade bästa hästen. Det gällde bara att ta det lugnt och inte göra några misstag, sade Jean-Michel Bazire som tog tredje segern i Prix d'Amerique.

1999 kom första segern bakom Moni Maker, som tränades av Jimmy Takter. 2004 vann Bazire med Kesaco Phedo som han tränade själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista