DOHA 2015-01-26 Svettiga svenskar Jonas Källman, Andreas Nilsson och Tobias Karlsson i åttondelsfinalen mellan Polen och Sverige i handbolls-VM i Doha på måndagen. Foto Jonas Ekströmer / TT.
DOHA 2015-01-26 Svettiga svenskar Jonas Källman, Andreas Nilsson och Tobias Karlsson i åttondelsfinalen mellan Polen och Sverige i handbolls-VM i Doha på måndagen. Foto Jonas Ekströmer / TT.

Sverige utslaget ur handbolls-VM

Tobias Karlsson: ”Får kriga hela tiden för våra mål”
3:21 min

Sverige är utslaget ur handbolls-VM. Utan Kim Andersson på planen förlorade Sverige åttondelsfinalen mot Polen med 20-24. 

– Det känns bittert. Vi hade hoppats och hade ambitioner om mycket mer än så här. Vi får problem med att lösa deras 6-0-försvar. Vi får kriga för våra mål hela tiden och det kostar kraft, säger Tobias Karlsson till Radiosporten.

Kanske var det slutspelsallvaret, kanske de något slitna kropparna. Kanske både och. Spelet i åttondelsfinalen var hur som helst stelt och krampaktigt från båda lagen inledningsvis i den påtagligt publiktomma matcharenan i Al Sadd i Doha.

– Vi hade målsättningar och tankar om helt andra saker om än åttondelsfinal. Sen händer det saker på vägen, säger Karlsson och syftar på Kim Anderssons frånvaro.

Sverige fick inte något riktigt rull i det uppställda anfallsspelet och hade svårt att hitta bra lägen. De avslut som väl kom var på gränsen till desperata, och polens målvakt Slawomir Szmal hade inte svårt att mota flera av de ganska tydligt riktade skotten som inte fastnade i det storvuxna polska försvaret.

Polen var förvisso inte mycket bättre, och även om Sverige inte fick riktigt samma träff i försvaret som tidigare så kunde Mattias Andersson i mål ändå plocka en hel del bollar.

När det inte var den välbekante veteranen Karol Bielecki som sköt. Den skyddsglasögonprydde storskytten dunkade in tre raka mål för Polen i mitten av den första halvleken, passade till ett fjärde och såg till att ge polackerna ett litet övertag på tre bollar.

Men när Sverige väl fick chansen att kontra så hängde de tunga polackerna inte med, och det lilla avstånd som byggts upp jobbade Sverige snabbt igen. I paus var ställningen 11-10 till Sverige, och det fortsatte att vara målmässigt jämnt genom stora delar av den andra halvleken.

Kim Andersson saknades åter på planen för svensk del. Trots ytterligare rehabilitering och vila så bedömdes hans vänsteraxel inte vara i speldugligt skick.

I fixstjärnans frånvaro fick VM-debutanterna Viktor Östlund och Markus Olsson mycket speltid, ofta samtidigt då förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att försöka med Östlund som spelfördelare mellan Olsson och lika VM-debuterande Magnus Persson på nio meter. Resultatet blev så där.

Lagen följdes åt fram till 15-15, när en kvart återstod av matchen. Sedan skaffade sig Polen ett tvåmålsöverläge som Sverige trots idoga försök aldrig lyckades radera ut. När dessutom Szmal förutom att rädda skott även började bryta svenska kontringspassningar var dagen förstörd för Sverige, som dessutom fick spela fyra mot sex under några minuter på slutet efter utvisningar på både Viktor Östlud och Jonas Källman.

Segermarginalen blev till slut fyra mål till Polens fördel.

För Sverige innebär resultatet att VM-äventyret i Qatar är över, medan Polen på onsdag möter Kroatien i kvartsfinal.

Sveriges möjligheter att nå OS i Rio de Janeiro påverkas också negativt av förlusten. Man har nu missat chansen att OS-kvala via VM-placering i och med uttåget. Chansen står nu till EM som Sverige ännu inte är klart för. EM-mästaren och de två bästa inte kvalificerade nationer får två platser i OS-kvalet.


VM, herrar åttondelsfinal:

Polen-Sverige 24-20 (10-11)

Polen: Bartosz Jurecki 5 (4), Michal Jurecki 5, Michal Daszek 4, Karol Bielecki 3, Adam Wisniewski 3, Mariusz Jurkiewicz 2, Andrzej Rojewski, Kamil Syprzak.

Sverige: Fredrik Petersen 5 (1), Jonas Källman 4, Markus Olsson 3, Niclas Ekberg 2 (1), Vitkor Östlund 2, Andreas Nilsson 2, Lukas Karlsson, Mattias Zachrisson.

Publik: 1 500.

Kvartsfinalerna:

Slovenien-Frankrike

Danmark-Spanien

Kroatien-Polen

Qatar-Tyskland


Sveriges 10 senaste mästerskap:

VM 2015: Ut i åttondelsfinal.

EM 2014: 7:a.

VM 2013: Ej kvalificerat.

OS 2012: Silver.

EM 2012: 12:a.

VM 2011: 4:a.

EM 2010: 15:e.

VM 2009: 7:a.

OS 2008: Ej kvalificerat.

EM 2008: 5:a. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".