Mattias Hargin och Marcel Hirscher. Foto: Marcel Hirscher och foto av fotot: Mats Dahlberg/SR.
Mattias Hargin och Marcel Hirscher. Foto: Marcel Hirscher och foto av fotot: Mats Dahlberg/SR.

Hargin slipper slåss om sista VM-platserna

Förbundskapten Tomas Karlsson: "Vi har tre platser som är resultatbaserade"
2:20 min

I kväll har de svenska slalomgrabbarna sista chansen att kvala in till VM i februari. I Schladmings elljus ska dom sista platserna fördelas.

Jens Byggmark är redan uttagen, Matthias Hargin fixade sin VM-plats via segern i Kitzbühel i söndags. Markus Larsson, Andre Myhrer, Anton Lahdenperä och Calle Lindh gör upp om två platser.

Och reglerna är tydliga:

– Vi har tre platser där placeringarna gäller. Åkarna får räkna sina två bästa placeringar, säger förbundskaptenen Tomas Karlsson.

Just nu har Larsson (7 och 9) och Myhrer (9 och 10) de två platserna. Lahdenperä måste vara sämst femma i kväll (har just nu 11 och 12), Calle Lindh tia (har 6 och 21) för att blanda sig i resonemanget.

Axel Bäck såg länge klar ut med en femte och två sjätteplatser i årets världscup, men skadade sig olyckligt förra veckan på träning i Kitzbühel. Där skadade sig också fartåkaren Hans Olsson. Eftersom Douglas Hedin är skadad sedan tidigare så blir det ingen svensk fartåkare på herrsidan på VM.

En svensk kommer vi trots allt att få se i herrarnas störtlopp och super-G. Det är den förre landslagsåkaren Patrik Järbyn, som bor i VM-orten i Klippiga bergen och kommer att vara den som åker med en TV-kamera på hjälmen för att visa hela världen hur bansträckningen är.

När det gäller storslalom så kommer med största sannolikhet Matts Olsson, Calle Lindh och Andre Myhrer att köra även om inte någon av dom formellt har klarat uttagningskriterierna.

– Jag räknar med en svensk herrtrupp på sex-sju åkare, säger Karlsson.

VM-truppen kommer att offentliggöras på onsdag. I nuläget är det Jens Byggmark, Matthias Hargin, Markus Larsson (slalom) och Andre Myhrer (slalom och storslalom), samt Matts Olsson och Calle Lindh (storslalom) som kommer att få åka till Vail och Beaver Creek.

Relaterat

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".