STOCKHOLM 2015-01-24 Joshi Helgesson (tv) och Viktoria Helgesson tränar i Globen i Stockholm på lördagen inför EM i konståkning. Foto: Tove Eriksson / TT
Foto: Tove Eriksson / TT

Joshi Helgesson: ”Ska vara ondskefull och kraftfull”

Joshi Helgesson: ”Har gjort allt jag kunnat för att komma hit”
6:34 min

Den onda drottningen i Snövit har tagit sig till EM i konståkning i Globen.

Det är Sveriges deltagare Joshi Helgesson som kommer att ikläda sig rollen som en av tidernas värsta skurkar.

– Själva tanken i programmet är att jag ska spegla henne. Meningen är att man ska tänka att jag är henne och att jag är både lite ondskefull och kraftfull, säger Joshi Helgesson.

Det är till soundtracket från filmen Snow White and the Huntsman som Joshi Helgesson ska genomföra sitt fria program. I filmen gör drottningen allt för att Snövit ska dödas så att hon själv kan ta över världen. En roll som ska passa Joshi Helgesson.

– Jag tror att det passar mig för jag är ganska kraftfull i min åkning sen är det en utmaning att vara ondskefull genom hela programmet. När man blir trött är det svårt att ha ett uttryck. Men det är bland de roligaste program jag haft.

Det är först i friprogrammet Joshi Helgesson förvandlas till ond Drottning. Först är det Paul McCartney som gäller i dagens korta program.

Joshi kommer till detta EM med stora frågetecken runt sig. Hon blev 14:e på VM förra året, men i höstas tvingades hon att operera bort en skruv i foten, och hon har inte kunnat träna och tävla så som hon velat.

– Jag blir väldigt uppgiven i början. Men samtidigt vet jag att jag är ganska snabb på att komma tillbaka till form igen. Jag har gjort allt jag kunnat för att komma hit.

Skadan har gjort att det finns ett orosmoment. Joshi Helgesson vet inte om hon kommer klara av att göra sin svåra hoppkombination med två tripplar, det kan istället bli så att hon byter ut det andra trippelhoppet mot en dubbel, som ger betydligt lägre poäng.

– I kortprogrammet ska jag ha en trippel-trippel. Men den gör jag bara om allt känns helt perfekt och om jag får till den perfekt precis varje träning innan. Jag har haft ett begränsat antal hopp på träning så jag har inte kunnat öva på den så mycket som jag behöver.

Om hon tänker ge sig på två trippelhopp på rad, i en kombination, eller om hon istället väljer att bara hoppa två varv i det andra hoppet, det bestämmer hon sig för på isen, precis innan hon gör hoppet. Och för att våga satsa på en trippel till så gäller att landingen på första hoppet blir perfekt.

Om trippel-kombinationen sitter som den ska, då tror systern Viktoria tror att Joshi kan finnas med i toppstriden.

– Hon har stora kraftfulla hopp och på bara tre år har hon utvecklat åkningen otroligt mycket.

Viktoria Helgesson själv har haft det tungt sen förra årets EM, som blev ett rejält misslyckade, som följdes upp av ett minst lika dåligt OS. Viktoria, som varit femma på EM två gånger, tappade självförtroendet och har gjort en dålig säsong såhär långt.

– Problemet har varit att jag har svårt att komma in i den här säsongen efter förra året. Jag har haft svårt att hitta min självsäkerhet och bara gå ut och köra.

 För att hitta tillbaka till självförtroendet har Viktoria tagit tillbaka ett gammalt program, från tiden då det gick bra. Hon har ändrat hoppordningen under säsongen och hon har till och med bytt klänning nu till EM.

Så spegel, spegel, på väggen där, säg mig vem som bäst i landet är?

Viktoria med tappat självförtroende, eller Joshi med för lite träning och för många skador?
Svar kommer i Globen i dag. 

Mer om Konståkning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".