Foto: Tobias Röstlund / TT
Foto: Tobias Röstlund / TT

Johan Olsson imponerade när Åsarna vann SM-guld

Johan Olsson om matematiken i spåret: "Försöker lura mig själv"
1:11 min

Åsarna vann herrarnas skidstafett i SM sedan Lars Nelson på sistasträckan hållit undan för IFK Moras Emil Jönsson. På damsidan blev det mer odramatiskt där Charlotte Kalla förde Piteå till överlägsen seger.

Det var Johan Olsson som på den andra sträckan av tre förde upp Åsarna i ledning efter en mycket stark insats. Lars Nelson såg ut att kunna defilera in mot mål på sista sträckan, men Emil Jönsson tog in sekund för sekund innan Nelson till slut kunde hålla undan och vinna med 5,5 sekunder.

Johan Olsson berättar för Radiosporten att det är hans bristande kunskaper i matematik som gav honom energi i stafetten.

– Det var klart inspirerande att jag insåg att jag i den takten jag hade skulle kunna plocka in hela försprånget och på sista varvet kom jag nästan ifatt tidigare än jag trott, då var det vara att smälla till på en gång, säger Olsson och berättar mer om matematiken han tänker på under tiden han tävlar eller tränar. Det blir allt från ekvationer och pi till multiplikationstabellen.

– Jag är riktigt usel på matte. Kanske för att jag var utvilad när jag satt på mattelektionerna. Jag har tränat mycket på det just på rullbandet, för då har man inte så mycket andra inputs. Jag har försökt börja med en metodik där jag lurar mig själv genom matematik. Jag räknar ut de andelar jag har kvar, det kan vara 1/17-del för att trigga mig själv att jag ska orka mer än jag egentligen gör. Då håller jag på så och räknar i skallen hela tiden. Och så gjorde jag idag igen, jag kom in i det tänket, säger Olsson.

Vad är 6x8?

– Sex gånger åtta, 48 tänkte jag säga...

Anton Karlsson körde första sträckan för segrande Åsarna i stafetten i klassisk stil över 3x10 km. Martin Johansson och Lars Suther körde de två första sträckorna för IFK Mora.

Daniel Richardsson gjorde en vass avslutning för Hudiksvall vilket räckte till brons, 1.29,9 efter Åsarna. I Hudiksvalls lag ingick även Fredrik Jonsson och Anders Södergren.

Marcus Hellner som tävlar för Gellivare gav sitt lag ledningen på första sträckan, men då övriga åkare i hans lag inte tillhör Sverige-toppen dalade Gellivare i resultatlistan. 

Calle Halfvarsson som körde för Falun-Borlänge hade en tung dag i skidspåren.

På damsidan tog Charlotte Kalla sitt andra raka SM-guld under SM-veckan när hon tillsammans med Magdalena Pajala och Jennie Öberg i Piteå vann stafetten. Charlotte Kalla fick ett bra utgångsläge av sina lagkamrater. Pajala var med i täten efter första sträckan och Öberg skakade av sig konkurrenterna på den andra.

Charlotte Kalla kunde gå ut på sista sträckan med nio sekunders ledning till IFK Mora, där Stina Nilsson förgäves försökte ta upp jakten. Kalla drygade dock ut försprånget och vann med en dryg minuts marginal till Mora, med Sofia Bleckur, Anna Haag och Stina Nilsson. Bronset gick till Åsarna. 

– Alltid kul att få åka stafett och kliva överst på pallen. Det blev inte så spännande. Det var ju Jennie som avgjorde det här, säger Charlotte Kalla till SVT Sport

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".