2014 Abeba Aregawi
Foto: TT

Abeba Aregawi prisad som årets friidrottare

Abeba Aregawi fick priset som Årets svenska friidrottare. Guldet i inomhus-VM var höjdpunkten på Aregawis 2014. 

– Jag tror att vi har glömt hur bra hon var i början av året, säger förbundskapten Karin Torneklint. 

På torsdagskvällen väcktes Friidrottsgalan till liv igen efter några år i dvala. Det tyngsta priset - det till förra årets bästa friidrottare - gick till 1 500-meterslöparen Abeba Aregawi.

Aregawi, 24, tog i mars guld vid inomhus-VM i Sopot och vann sedan en rad lopp i Diamond League. Men mot slutet av utomhussäsongen gick det tyngre för en skadedrabbad Aregawi, som i EM i Zürich fick nöja sig med silver bakom Nederländernas Sifan Hassan.

– Abeba utklassade ju allt motstånd på inomhus-VM, hon var helt outstanding och det tror jag att många har glömt. Därför kanske en del höjer på ögonbrynen och tänker att "Meraf Bahta vann ju guld på EM". Men Abeba vann VM inomhus, säger Torneklint.

Aregawi fanns dock inte på plats på galan i Stockholm för att ta emot priset. I stället är hon i Etiopien för att förbereda sig inför årets säsong, där hon står över att tävla inomhus för att redan nu rikta fokus mot VM i Peking.

– Rapporterna är att det går väldigt bra att träna igen, säger Torneklint.

TT: Hur summerar du friidrottsåret 2014?

– Som ett roligt år. När året började trodde vi kanske inte att vi skulle ha tre damer (förutom Aregawi och Bahta även Charlotta Fougberg) som skulle ta EM-medalj på medel- och långdistans. Även om man kan stå och tro saker så inser man att man inte vet någonting, och det är det som är härligt med idrott.

2015 ser ut att bli comebackernas år. Förra helgen gjorde Moa Hjelmer sitt första tävlingslopp, 24,02 på 200 meter, efter att ha blivit mamma i somras. Och på lördagskvällen springer Sanna Kallur 60 meter häck vid en gala i tyska Karlsruhe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".