Alexander Majorov under det fria programmet. Foto: Claudio Bresciani/TT
Alexander Majorov under det fria programmet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Majorov elva i hemma-EM

REFERAT: Alexander Majorovs fria program i EM
5:03 min

Till hälften prickfritt under stort jubel. Sedan slog mjölksyran till för Alexander Majorov. 
– Jag blev ruskigt trött, sade 23-åringen efter det fria programmet i konståknings-EM. 

Mjölksyran fällde Alexander Majorov på fredagskvällen.

Kraften räckte till en bra första halva av friåkningsprogrammet i Globen. I andra "halvlek" gick mycket snett. Ett fall, en struken trehoppskombination och en hand i isen kostade. Totalt nådde Majorov 202,57 poäng, mer än tjugo poäng sämre än när han blev 14:e man i OS i Sotji i fjol.

– Jag njöt fram till fallet. Men mina ben var trötta, fulla av mjölksyra, sade Luleååkaren.

Majorov, som i EM gjort comeback efter hälseneskadan som hållit honom vid sidan av tävlingsisen sedan VM förra våren, spekulerade i att uppladdningen och tävlandet i Globen blev för hektiskt.

– Kanske borde jag ha tagit en vilodag och inte kört fem dagar i rad, sade han.

Majorov förstod redan inför programmet att det skulle bli jobbigt, att benen inte var i toppskick. Dessutom kände han av fotskadan efter en trippel axel på morgonvärmningen. Därför var han extra nöjd med inledningen där han lyckades med sitt för närvarande svåraste hopp.

Direkt efteråt blickade han fram mot VM i Shanghai i slutet av mars.

– Jag kanske vilar en vecka men VM ska jag definitivt köra. Vi får se om jag börjar träna på min kvadrupel direkt. Nu får jag över 200 poäng fast jag inte har allt som de andra har. Det betyder att jag har kommit en bra bit. Jag är definitivt nöjd, sade han.

Sportchefen Anna Hörnqvist gillade vad hon såg.

– Alexander visar upp en fantastisk koreografi. Det märks att han utvecklat det under hösten när han inte kunnat träna hopp, sade hon.

Justus Strid, 27, svensken som gjorde karriärens sista EM för Danmark, satte personbästa med en 19:e-plats, en placering högre än hans tidigare bästanotering.

Mer om Konståkning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".