SKELLEFTEÅ 20150131 Trångt för Pär Lindholm och Skellefteåspelarna i SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och HV71 i Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå Foto: Robert Granström / TT
Foto: Robert Granström / TT
Skellefteå-HV 71 3-2 e.str

Skellefteå straffade HV 71 i hett toppmöte

Skellefteås Axel Holmström: "Jäkligt rolig match att spela"
1:53 min

Efter tre raka förluster mot HV 71 under säsongen lyckades Skellefteå besegra Jönköpingslaget med 3-2 efter straffläggning på lördagseftermiddagen. 

Radiosportens Peter Sundkvist tar ut matchens bästa spelare:
Skellefteå: Axel Holmström
HV 71: Gustaf Wesslau 

Mästarlaget låg under med två mål men lyckades vända. Skellefteå kom till spel med förlust mot Växjö på fredagskvällen i ryggen. Och Smålands andra SHL-lag fick en drömstart mot svenska mästarna i deras hemmaarena. Efter knappt fyra minuter snärtade Anton Bengtsson in ett ledningsmål för HV 71 efter en spelvändning.

Filip Sandberg stod för den suveräna framspelningen som avslutades med ett skott nära vänstra stolpen. Skellefteå anföll med hög fart och vassa kombinationer, men Gustav Wesslau storspelade i HV-kassen.

I slutet av perioden fick han hjälp av centern Patrik Carlsson som slängde fram klubban och räddade en puck på mållinjen.

Tempot sjönk i andra perioden. HV 71 försvarade sig effektivt och trängde ut Skellefteå mot kanterna. Det dröjde nio minuter innan västerbottningarna lyckades få ett skott mot mål.

Även Jönköpingslaget hade svårt att skapa lägen. Men effektiviteten var desto mer imponerande. Vid en spelvändning strax före periodpausen ökade Mattias Tedenby på HV-ledningen med lagets tredje skott på mål i mittrundan.

Med ett par dragningar lurade han målvakten till höger och lade retfullt in pucken i mitten av målet. I tredje perioden lossnade det för Skellefteå. Först reducerade Martin Sevc med ett hårt skott från blålinjen.

Pucken letade sig i mål nära högra stolpen. Sedan styrde Pär Lindholm in 2-2 i krysset bakom Gustaf Wesslau efter nio minuter. Målen gav Skellefteå energi och HV 71 sattes under stenhård press men resultatet var fortfarande oavgjort vid full tid.

Förlängningen blev mållös och i straffläggningen avgjorde Janne Pesonen för Skellefteå. Finländaren satte två straffar. HV:s Anton Bengtsson satte en.

– Det var en jäkligt rolig match att spela, två bra lag och toppmöte. Synd att vi inte kunde vara mer effektiva, men vi får nöja oss med två poäng. Man vill ju vinna mot alla topplag och sätta sin prägel inför slutspelet, säger Axel Holmström till Radiosporten. 

– Vi hade tänkt oss en annan start. Vi fick slita hårt och det bevisade sig i slutet av matchen. Vi måste sätta tonen i första perioden för hur man vill att matchen ska se ut och där var Skellefteå bättre, det kanske var därför de vann till slut på förlängning, säger HV 71:s Gustaf Wesslau. 


Skellefteå AIK-HV71 3-2(e str 0-1, 0-1, 2-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (3.58) Anton Bengtsson (Filip Sandberg).

Andra perioden: 0-2 (18.47) Mattias Tedenby (Filip Ahl, Anton Bengtsson).

Tredje perioden: 1-2 (3.52) Martin Sevc (Erik Forssell), 2-2 (8.50) Pär Lindholm (Martin Sevc, Tim Heed).

Avgörande str: Janne Pesonen

Skott: 50-17 (19-10, 8-3, 16-3, 6-1, 1-0).
Utv; Skellefteå AIK: 5x2. HV71: 5x2.
Domare: Tobias Björk, Boden, och Mikael Holm, Skärhamn.
Publik: 5 749.

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".