Foto: TT / Sveriges Radio.
Foto: TT / Sveriges Radio.

Wislanders förslag för att motverka ”ihopköpta” handbollslandslag

Magnus Wislander om Qatars handbollslandslag
1:48 min

Radiosportens expert Magnus Wislander ser Qatars handbollslandslag, med tolv inköpta spelare, som ett "jätteproblem" för sporten.

Nu vill Wislander se nya regler från det internationella handbollsförbundet för att motverka ”ihopköpta” landslag i framtiden.

– På något sätt kanske man ska anamma fotbollens regler: har man spelat en landskamp för en nation då är det den som gäller, säger Magnus Wislander i Sportextra.

Qatar förlorade VM-finalen i handboll mot Frankrike under söndagen. Hemmanationen har fått utstå hård kritik under hela mästerskapet. Dels för sitt ”ihopköpta” landslag och dels för att landslaget fått en del fördelaktiga domslut med sig.

I framtiden vill Radiosportens handbollsexpert Magnus Wislander att ett landslag som årets upplaga av Qatar, inte ska kunna ställa upp i ett internationellt mästerskap.

– Att de inte är qatarer tycker jag är ett jätteproblem. I och med att de på något sätt är inköpta och företräder ett landslag.

– Man måste se över den här biten ordentligt efter VM. På något sätt kanske man ska anamma fotbollens regler: har man spelat en landskamp för en nation då är det den som gäller, säger Magnus Wislander.

I klippet nedan kan ni höra Magnus Wislander summera den svenska VM-insatsen, Sverige åkte ut i åttondelsfinal mot Polen, som i sin tur skrällde och tog VM-brons efter att ha slagit Spanien med 29-28.

Fotnot: VM-finalen mellan Qatar och Frankrike slutade 22-25.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".