Stefan Lövgren och Frankrike-Qatar i VM-finalen. Foto: AP/TT
Stefan Lövgren och Frankrike-Qatar i VM-finalen. Foto: AP/TT

Stefan Lövgren: ”Övertygad om att vi kommer få se ett förslag”

Svenske landslagschefen om reglerna kring nationsbyten i handbollen
1:29 min

Under handbolls-VM var det många som var kritiska mot Qatars landslag som bestod av hela tolv inköpta spelare. Det svenska landslagets general manager Stefan Lövgren tror att frågan snart kommer tas upp på högsta nivå.

Handbolls-VM blev en stor framgång för hemmanationen Qatar som tog silver i turneringen, men man gjorde det med ett lag som till stor del bestod av spelare som importerades enbart för det här mästerskapet. Nu finns det röster som vill att det här inte ska bli möjligt i framtiden.

– Man ska väl säga att Qatar hållit sig inom regelverket för internationella handbollsförbundet vad som går att göra och det är väl där problemet ligger, och det är väl inte bara Sveriges som har reagerat och vill agera, utan det finns ett flertal länder i olika grupperingar och så vidare. Så jag är övertygad om att vi kommer i sinom närtid få se ett förslag eller ett diskussionsforum som ska behandla den här frågan internationellt, säger svenska landslagets general manager Stefan Lövgren.

Om det här möts av gillande, hur snabbt kan det då gå att sätta stopp?

– Som sagt sådana här beslut tas på kongressen och det finns en kongress här i juni månad för IHF, samtidigt så ska man förbereda en motion som ska vara inne i rätt tid så allt handlar om hur snabbt man kan förbereda något och göra det så bra som möjligt också, så just i nuläget så är det lite svårt att säga och nästa VM för herrar är ju 2017 först och det är frågan om man hinner till dess eller inte, säger Stefan Lövgren.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".