Jimmie Ericsson, arkivbild. Foto: Darko Bandic/AP/TT
Jimmie Ericsson är en av KHL-spelarna som hindras från landslagsspel. Foto: Darko Bandic/AP/TT

KHL-klubbarna riskerar hårda straff

Generalsekreterare Tommy Boustedt: "Kan bli tal om böter eller diskvalifikation"
0:37 min

Trots löften om att alla spelarna från ryska hockeyligan, KHL, ska vara tillgängliga för landslagsspel stoppas nu sex svenskar från dubbellandskampen mot Finland kommande helg.

Nu hotas företrädarna för KHL-klubbarna av bestraffning, enligt svenska hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– KHL som huvudorganisation säger själva att det kan bli tal om böter och diskvalifikation. Coacher och General Managers kan bli avstängda för resten av säsongen. Konsekvenserna av det som händer nu har vi aldrig varit med om tidigare, säger Boustedt till Radiosporten.

De spelare som nu missar Euro hockey tour-matcherna mot Finland är bland annat målvakterna Henrik Karlsson och Anders Nilsson samt forwarsspelarna Linus Omark och Jimmie Ericsson.

Tommy Boustedt vill inte i detalj redogöra varför respektive spelare tackat nej, men medger att det generellt sett handlar om påtryckningar från klubbtränarna. Väljer du landslagspel före klubblaget riskerar du din plats i klubben.

– Det är inte tillåtet med den typen av påtryckningar! Vi behöver fortsätta diskutera det här med KHL, säger Boustedt.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".